El director del Centre de Coordinació d'Emergències i Alertes Sanitàries (CCAES), Fernando Simón, no creu que hi hagi un relaxament important de les mesures restrictives a què obliga la pandèmia del coronavirus fins a l'estiu, quan es calcula que hi hagi un 70% de la població espanyola vacunada. Simón ho ha dit durant la roda de premsa habitual dels dijous per informar de l'última hora de la situació sanitària, en què ha remarcat que els números van a la baixa però ha reiterat que cal extremar les precaucions perquè continuen essent molt alts. També ha indicat que la Comissió de Salut Pública encara no ha decidit si la vacuna d'AstraZeneca s'ha de posar o no als majors de 65 anys.

Simón ha calculat que amb les dosis que s'espera rebre de Pfizer i Moderna es pot complir l'objectiu de tenir el 80% de la població de més de 80 anys vacunada a finals de març o principis d'abril i el de tenir un 70% de la població total vacunada a l'estiu.

També ha parlat de l'impacte que la vacunació va tenint de manera creixent entre la població. Per exemple, ha subratllat que el nombre de brots a residències notificats la primera setmana de gener va ser de 140, mentre que la setmana passada va ser de 73. El nombre de casos associats a cada brot també ha estat menor. Simón no ha amagat que en aquestes xifres hi poden influir factors que no siguin la vacuna, el que ha anomenat "factors de distorsió", però ha subratllat que "el més probable" és que sí sigui pel vaccí.

D'altra banda, sobre la incidència de la soca britànica, Simón ha calculat que cap a finals de febrer o principis de març ja pot suposar el 50% de les infeccions a l'Estat, i ha assegurat que en algunes Comunitats Autònomes aquesta fita pot arribar abans. De moment hi ha 449 casos confirmats.