Catalunya iniciarà la setmana vinent la vacunació de personal de determinats serveis essencials, com sanitaris que no estan en primera línia de la covid, bombers, policies i altres col·lectius d'emergències, amb les 31.000 dosis de la vacuna d'AstraZeneca que s'espera que arribin aquest dilluns.

La consellera de Salut, Alba Vergés; el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, i la coordinadora del procés de vacunació, Carmen Cabezas, ho van explicar ahir en roda de premsa telemàtica, en la qual van exposar també que la postura de Catalunya respecte a la vacuna d'AstraZeneca és que es pugui usar en la població d'entre 18 i 65 anys.

Vergés va considerar «inaudit» que, a només dos dies que arribi la primera gran remesa d'aquesta vacuna, el Govern encara no hagi decidit fins a quin màxim d'edat es pot usar. De fet, aquesta vacuna i la decisió sobre a qui administrar-la, ha obligat a replantejar l'estratègia de vacunació a Catalunya, avançant el col·lectiu de les persones que treballen a serveis essencials i professionals sanitaris que no estan tan en contacte amb pacients Covid.

La doctora Cabezas va indicar que s'està acabant de perfilar si altres col·lectius poden formar part d'aquest grup de vacunació, encara que va descartar que s'inclogui els docents.

A partir del proper dilluns, Catalunya disposarà d'unes 112.000 dosis de vacunes de Pfizer (60.000), AstraZeneca (31.000) i Moderna (21.000), va precisar Argimon, que va afegir que les dosis de Moderna previstes, unes 96.000, es redueixen en un 20% aquest mes de febrer, un percentatge que s'espera recuperar al març.

La consellera va assegurar que el sistema sanitari català està preparat per a una vacunació massiva d'unes 150.000 persones al dia en la tercera fase del pla de vacunació, quan ja s'hagi vacunat els col·lectius vulnerables i s'abordi la població general, però que tot dependrà de la disponibilitat de les vacunes. «La vacunació -va dir- és una prioritat de país i tot el sistema es bolcarà» en això, per la qual cosa seran necessaris espais extra als centres d'atenció primària, que assumeixen cada any la vacunació de la grip i que seran l'»eix central» d'aquesta operació, ha destacat.

Des que es va iniciar la campanya, al final de desembre, a Catalunya s'han administrat 194.347 primeres dosis i 107.264 segones, i el Departament de Salut estima que més del 90% dels usuaris i treballadors de residències ja han rebut la primera i el 70%, la segona. Ahir, les residències presentaven 459 positius de covid-19, el 55% menys que fa deu dies.