El Congrés va avalar ahir la petició d'ERC perquè el Govern espanyol convoqui una segona reunió de la taula de diàleg sobre Catalunya després de les eleccions del 14 de febrer, gràcies al suport, entre d'altres, del PSOE i Unides Podem. Dimarts, en plena campanya electoral, els republicans van sotmetre a debat al ple de la cambra baixa una moció que insta el Govern central a reactivar aquesta taula de diàleg amb l'executiu català que sorgisca dels comicis catalans.

El PSOE i Unides Podem van avançar que donarien suport a la proposta dels de Gabriel Rufián mentre que el que reclama no difereix «en res» de l'acord d'investidura que els socialistes van signar amb ERC i perquè està en l'ànim del Govern complir amb els compromisos acordats. Així, els dos socis del Govern espanyol van confirmar ahir el seu vot favorable a la moció, que també van defensar, entre d'altres, el PNB, Bildu i el PDeCAT. Junts es va decantar per l'abstenció perquè qüestiona l'efectivitat d'aquest fòrum de debat, com ja va apuntar dimarts la seua portaveu i candidata, Laura Borràs.

D'altra banda, les postures dels socis de Govern sobre la llei trans tenen a veure amb qüestions de fons i no amb matisos, com va evidenciar ahir la vicepresidenta primera, Carmen Calvo, en mostrar la seva preocupació sobre la possibilitat de triar el gènere «sense més que la mera voluntat o el desig». L'autodeterminació del gènere, això és, el reconeixement de la identitat de gènere d'una persona sense necessitat de prova mèdica o psicològica que l'acrediti, només amb la seva voluntat expressa, és una de les pedres angulars de l'esborrany dissenyat pel Ministeri d'Irene Montero. No obstant això, Calvo reconeix va reconèixer ahir en declaracions a la Ser que la seva principal preocupació respecte a la llei trans és el concepte de triar el gènere «sense més que la mera voluntat o el desig», la qual cosa pot posar en el risc els criteris d'identitat de 47 milions d'espanyols.

En un altre ordre de coses, el Congrés va rebutjar ahir la pretensió del PP de mantenir en vigor la Llei orgànica de Seguretat Ciutadana, impulsada en l'etapa de Jorge Fernández Díaz.