El més alt tribunal civil d'Escòcia ha rebutjat pronunciar-se sobre si el Parlament escocès té dret a convocar un referèndum d'independència sense autorització del Govern britànic. La magistrada Aisla Carmichael, del Tribunal de Sessions d'Edimburg, va dictaminar que la consulta presentada pel militant independentista Martin Keatings és «hipotètica, acadèmica i prematura», sense que necessiti expressar cap opinió sobre els assumptes legals que han estat plantejats. La jutgessa va assegurar que hauria arribat a la mateixa conclusió fins i tot «si hi hagués alguna proposició de llei a considerar» i, per tot això, «és innecessari i seria inapropiat donar cap opinió sobre el tema».

El dictamen és un contratemps per a les aspiracions de la ministra principal, Nicola Sturgeon, de reptar Boris Johnson, que es nega fermament a acceptar la idea d'una segona consulta. Keatings mantenia que aquest permís del Parlament de Westminster no era necessari i que qualsevol llei sobre el referèndum aprovada a la Cambra escocesa, on el Partit Nacional Escocès (SNP) té majoria, seria legal. Johnson repeteix que no autoritzarà un segon plebiscit, però el Partit Nacional Escocès, que lidera Sturgeon, vol celebrar-lo si, com auguren els sondejos, aconsegueix la majoria a les eleccions regionals del proper 6 de maig.

La decisió és un fort cop per als nacionalistes, però no ha sorprès els experts, ni el mateix Keatings, que té previst apel·lar.