Europa ha d’«unir-se per accelerar la seva campanya de vacunació contra la covid-19 amb el suport de tots els laboratoris», ha reclamat divendres el director de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) a Europa, admetent estar «preocupat» pel risc que plantegen les variants, segons informa AFP.

A la Unió Europea (UE), la taxa de la població vacunada amb la primera dosi de la vacuna anti-covid-19 no supera el 2,5%, tot i que diversos laboratoris hagin anunciat que incrementaran les seves entregues, cosa que fa pensar que la campanya podria guanyar impuls.

«Hem d’unir-nos per accelerar la vacunació», ha instat el director regional de l’organització. «Les empreses farmacèutiques, que normalment competeixen entre si, han d’unir esforços per augmentar dràsticament les capacitats de producció, és això el que necessitem», ha insistit el responsable, establert a Copenhaguen.

Quant a si aquestes vacunes, al mercat des del desembre, seran eficaces contra les noves variants del virus, Kluge ha reconegut que «aquesta és la gran qüestió» i ha admès que està «preocupat». «Això és un recordatori cruel que el virus encara està per sobre de l’ésser humà, però no és un nou virus, és una evolució d’un virus que intenta adaptar-se al seu hoste humà», ha recalcat.

I malgrat que la situació sembli avui més complicada que quan van arribar les primeres vacunes, el responsable de l’OMS per a Europa ha volgut fer una crida a l’optimisme. «Sóc honest: crec que el túnel és una mica més llarg del que pensàvem al desembre, però aquest any serà més fàcil de gestionar» que l’any passat, ha afirmat.

Així mateix, ha reiterat les crides a la solidaritat amb els països que no poden proveir-se la vacuna, suggerint que els països rics haurien de compartir ràpidament les seves dosis amb els estats pobres després d’haver vacunat un determinat percentatge de la seva població. «Potser, quan els països de la UE arribin al 20% de la vacunació de la seva població -el 20% significa persones grans, personal sanitari, persones amb comorbiditats-, podria ser el moment de compartir vacunes», ha estimat.