El líder d'ERC, Oriol Junqueras, va afirmar ahir que no desitja més «declaracions d'independència que només durin uns instants» i, ja que això ja ha ocorregut, es va mostrar partidari «d'aprendre d'aquestes lliçons» i de no repetir els errors.

En unes declaracions a Rac1, Junqueras es va referir al debat sobre si cal reactivar o no després del 14F la declaració unilateral d'independència del mes d'octubre del 2017, i en primer lloc, va diferenciar «el que depèn de la nostra acció» respecte al que depèn d'uns altres. «Tot el que depengui de la nostra acció -va explicar- ja ho fem cada dia, i ho vam demostrar, perquè si no jo no seria a la presó, i amb la condemna més elevada», però no obstant això, «vivim en un món multilateral» i és imprescindible que «si fas alguna cosa t'ho reconeguin».

Oriol Junqueras es va mostrar rotund, en aquest sentit, i va afirmar que ERC no desitja «una declaració que només duri uns instants, no volem una república que duri només uns pocs instants», i ja que això ja va ocórrer a l'octubre del 2017, va subratllar que «cal aprendre d'aquestes lliçons». Una declaració d'independència «exigeix transversalitat i ser més, perquè hi ha llocs on l'independentisme encara no és majoritari». Segons el líder d'ERC, no es pot posar data a la independència perquè «depèn de factors com de quanta gent li doni suport, i del context internacional».