El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, a través del Servei Públic d'Ocupació de Catalunya (SOC), destinarà fins a 662.500 euros a polítiques actives d'ocupació a les comarques de la Cerdanya i el Ripollès. Aquests recursos addicionals tenen com a objectiu ajudar a fer front a l'impacte econòmic que va tenir el tancament perimetral d'aquests territoris durant les festes de Nadal per reduir els contagis de covid-19. Així, s'ha establert que el Consell Comarcal de la Cerdanya rebrà 280.500 euros i el del Ripollès els altres 382.000. La idea és que els diners estiguin disponibles a partir del pròxim mes d'abril i que es gestionin els fons a través de diversos projectes de foment de l'ocupació o suport al teixit productiu.

El conseller de Treball, Chakir el Homrani, va explicar que els ajuts són els mateixos que es van planificar després dels confinaments de la Conca d'Òdena, el Baix Segre i la ciutat de Lleida. «És just que els territoris que han tingut una situació més complexa amb la pandèmia tinguin aquests recursos supletoris més enllà de tot el que ha fet la Generalitat» en polítiques actives d'ocupació, va dir després de reunir-se a Puigcerdà amb representants dels consells comarcals de la Cerdanya i el Ripollès.

El Homrani va citar alguns projectes que podrien rebre finançament del departament, com l'impuls de plans d'ocupació per contractar persones en atur, orientació laboral, formació o altres de més específics de digitalització o de suport a determinats sectors. La idea és que els consells els elaborin i implementin, i el SOC faci un acompanyament. El termini per fer-ho serà d'un any a partir de l'arribada dels fons als ens locals.

Per la seva banda, la presidenta del Consell Comarcal de la Cerdanya, Roser Bombardó, va explicar que aquesta administració ja ha avançat tasques vinculades als plans estratègics de futur de la zona i que la idea és apostar per activitats que permetin «guanyar resiliència». Així, va citar sectors com el turisme, sobre el qual va dir que cal desestacionalitzar, o l'agroalimentari, com a puntals econòmics del territori i va concloure que es vol invertir en projectes que acabin «desencadenant» activitat i ocupació en d'altres.