Els hospitals de Portugal van aconseguir ahir reduir el nombre de pacients ingressats amb 6.158 positius comptabilitzats, 254 menys que divendres, mentre que també es va registrar un descens en el nombre de morts i contagiats al país.

Les unitats de vigilància intensiva també han experimentat un cert alleujament en l'últim dia, ja que divendres van aconseguir el màxim de tota la pandèmia amb 904 ingressats i ahir n'eren 891, 13 menys.

Segons la Direcció General de Salut (DGS) de Portugal, ahir van ser notificats 6.132 infectats més (divendres va haver-hi 6.916) i 214 morts, davant dels 258 d'ahir.

Aquestes xifres de contagis i ingressos han tingut conseqüències en la normalitat dels hospitals portuguesos. Un exemple és l'Hospital de Cascais. La sala d'urgències del centre funciona des de fa dies com a zona d'internament.

Als passadissos s'acumulen pacients esgotats, alguns d'ells tombats en llits, altres asseguts en les cadires, amb la bombona d'oxigen sempre a prop. Aquesta zona de l'hospital, reservada habitualment per a la realització de diagnòstics, ha arribat a acumular fins a 80 persones que, a causa de la falta d'espai, no han pogut ser ingressades en planta.

Algunes d'elles han hagut d'esperar fins a quatre dies en aquests passadissos, mentre els responsables del centre tracten desesperadament d'ampliar la seva capacitat.

Els efectes de la tercera ona de la pandèmia són patents en aquest hospital. Dels 17 llits disponibles per a pacients covid de què disposava el setembre han passat a 124.

En el cas de les UCI, el centre tenia cinc llits llavors; ara en té 18.

«En els pròxims dies habilitarem una sala d'espera per poder acollir 16 persones més. Estem molt limitats en termes d'espai», reconeix el director clínic de l'hospital, Nuno Côrte-Real.

El centre es troba per sobre de la seva capacitat des de fa més de dues setmanes.