El nombre de pacients de covid ingressats a les UCI catalanes ha superat el pic de la tercera onada. Fa tres dies consecutius que va a la baixa i se situa en 702. Ahir eren 29 malalts en estat crític menys que els registrats dimecres passat i 16 menys que divendres. L'únic indicador de l'epidèmia que es resisteix a baixar encara és el de les morts, 98 de més comunicades en l'últim balanç.

La consellera de Salut, Alba Vergés, va donar efectivament per superat «el pic assistencial». «Passem primer el pic epidèmic complint les projeccions que teníem, això va ser gràcies a l'esforç de tota la societat. Després del pic epidèmic ve aquest pic assistencial. Estem veient una baixada lenta en l'ocupació de llits de crítics per covid-19, amb la prudència que alguna vegada podem tenir alguna petita pujada, però creiem que estem en la senda de baixada», va assenyalar ahir.

La previsió és que la «molt tímida» tendència de caiguda d'ocupació de les UCI, en paraules de Josep Maria Argimon, el secretari de Salut Pública, prossegueixi en les pròximes setmanes. La situació òptima encara està molt lluny d'aconseguir-se.

El mateix Argimon la va situar en el seu moment en els 300 ingressats en les UCI, un guarisme que ni tan sols va arribar a aconseguir-se quan la segona ona va tocar fons.

L'únic indicador de l'epidèmia que encara es resisteix a baixar és el de les morts, 98 més van ser les comunicades ahir, dues més que divendres. Sempre és l'últim de caure, quan la corba va a la baixa, però hauria de començar a fer-ho al llarg de la setmana vinent.

Al marge de les morts i l'ocupació hospitalària, la resta d'indicadors evolucionen bé. Segons les dades facilitades per la Conselleria de Salut, la velocitat de propagació de la malaltia (Rt) baixa una centèsima, i situa l'índex de transmissió en el 0,91, és a dir, cada 100 contagiats infecten una mitjana de 91 persones, la qual cosa indica un lleuger decreixement de l'epidèmia. Pel que respecta a l'índex de rebrot, segueix clarament en descens i passa de 478 a 457 en un dia.

La Conselleria de Salut assegura que té molt present l'amenaça que representa l'expansió de la variant britànica. La seva presència creix exponencialment.

Si la progressió és similar a la que va tenir a la Gran Bretanya o Portugal, aquesta variant serà dominant a Catalunya, amb més del 50% dels contagis, d'aquí a dues setmanes o tres, encara que Argimon va vaticinar que això no passarà fins a la tercera setmana de març.