Un jutjat de Madrid ha condemnat a set mesos de presó un home per insultar i colpejar el pit a un dels agents de la Guàrdia Civil que van mirar d'impedir el seu assetjament a l'habitatge dels membres del Govern Pablo Iglesias i Irene Montero, a Galapagar. En una sentència, la jutge del Jutjat d'Instrucció número 14 de Madrid, Margarita Valcarce, condemna el processat per un delicte d'atemptat contra agent de l'autoritat pels fets ocorreguts la tarda del 30 de desembre del 2020 als voltants de l'habitatge d'Iglesias i Montero durant una de les habituals protestes que porta a terme un grup de persones en aquest lloc.

Un dels habituals és l'ara condemnat, ja que la jutge deixa constància que obren contra ell nombroses denúncies per insultar els guàrdies civils que s'encarreguen de mantenir-hi el perímetre de seguretat. En aquesta ocasió, a més de dir «delinqüent» i «impresentable» a un d'ells i d'advertir-lo que no pararà fins que li tregui l'uniforme, li va clavar dos cops al pit, motiu pel qual els guàrdies civils el van reduir i detenir.

La jutge deixa constància de la paciència «digna d'elogi» dels guàrdies civils durant l'episodi en el qual l'acusat i les altres persones allà presents es van negar a retirar-se de forma voluntària fins al límit del perímetre.

La magistrada es recolza en els vídeos gravats, en les declaracions dels agents i en la del mateix acusat, i conclou que la seva acció d'escometiment va ser «clara i indiscutible», amb una actitud «agressiva i d'intimidació greu que suposa un atemptat contra el bon funcionament dels serveis i funcions públiques».

L'acusat va admetre en el judici haver insultat un agent i haver-li clavat una empenta, tot i que en aquest últim cas va dir que ho va fer en resposta a les empentes del guàrdia civil i va negar que cometés cap falta de respecte. «Doncs bé, aquesta jutjadora desconeix què és el que l'acusat entén per falta de respecte», objecta la jutge abans de remarcar l'«evident» menyspreu cap als qui tenen encomanada «una tasca ja per si mateix difícil, la salvaguarda i seguretat dels ciutadans».

Falta de respecte

Les gravacions -segueix la sentència- permeten veure «la falta absoluta de respecte» mostrada per l'acusat, el seu to «displicent», els seus crits dient al guàrdia que era «un esquerrà endimoniat» i la seva «actitud xulesca» davant l'«encomiable paciència» dels guàrdies.

També es veu als vídeos els dos cops «amb força» que clava l'acusat al guàrdia civil. La jutge crida l'atenció sobre l'actuació d'una altra dona, testimoni en la causa, a qui es veu demanar socors a crits «malgrat que en cap moment els agents actuen amb violència» amb ella.

La jutge condemna a set mesos de presó i al pagament de les costes el processat, que havia de ser representat en el judici per Polonia Castellanos, dirigent de l'associació Advocats Cristians, si bé va ser substituïda en la vista per una altra lletrada.