L'arribada ahir de 31.780 dosis de la vacuna d'AstraZeneca a Catalunya obre una nova etapa en el procés de vacunació, ja que a partir d'avui s'administraran a farmacèutics, policies, bombers i altres professionals essencials, mentre la tercera onada epidèmica segueix minvant. Coincidint amb el primer dia en què es va suavitzar lleugerament el confinament, que ha passat de ser municipal a comarcal, i les restriccions en bars i restaurants, ahir Catalunya va rebre 112.000 dosis de vacunes, sumant les noves d'AstraZeneca a les de Pfizer i les de Moderna.

La consellera de Salut, Alba Vergés, va anunciar l'arribada de les dosis de la vacuna d'AstraZeneca, amb les quals des d'avui començaran a vacunar personal d'oficines de farmàcia i membres de col·lectius essencials, com bombers, policia, protecció civil i centres penitenciaris. La vacunació dels professionals considerats essencials, entre els quals també hi ha sanitaris que no estan en centres sanitaris, es farà en 37 centres de vacunació distribuïts per tot Catalunya, amb cita prèvia de dia i hora. «Aquesta setmana comencem una nova roda de primeres vacunacions», va dir Vergés, després que els últims dies l'activitat s'hagi centrat a administrar segones dosis de les vacunes.

Les vacunes d'AstraZeneca només s'inocularan a persones d'entre 18 i 56 anys si les previsions d'arribada de més de 226.000 de dosis es compleixen, i Vergés va recordar que ja s'han posat en contacte amb universitats i altres espais per poder administrar-les. De moment, fins diumenge, 127.047 residents en geriàtrics i professionals de la salut de Catalunya ja havien rebut les dues dosis de les vacunes anticovid, que suposa una mica més de l'1,6% de la població catalana, segons Salut.

Sobre els indicadors epidemiològics, el secretari general de Salut, Marc Ramentol, va dir que «evolucionen favorablement», tot i que va advertir que la pressió hospitalària «segueix sent elevada». De fet, el descens de la tercera onada de la covid-19 ha accelerat la caiguda, amb una velocitat de propagació (Rt) que ha baixat a 0,86, tres centèsimes menys que abans-d'ahir, tot i que ha repuntat el nombre d'hospitalitzats i de pacients a l'UCI, en part per l'efecte de final de setmana, en què es donen menys altes. Segons Salut, ahir hi havia 2.635 persones infectades amb covid-19 ingressades als hospitals catalans, 69 més que el dia anterior, de les quals 694 estan crítiques a l'UCI, deu més que abans-d'ahir. El nombre de morts per covid a Catalunya des del primer que hi va haver per l'epidèmia, el 6 de març del 2020, ja puja a 19.796, 53 reportats diumenge. La setmana passada van morir a Catalunya 467 persones per covid, unes 90 menys que la setmana anterior, amb una mitjana de 67 morts diaris. Quant als contagis, 522.831 casos han estat diagnosticats a Catalunya amb tot tipus de proves des dels dos primers que es van detectar el 25 de febrer del 2020, dels quals 1.287, un centenar menys que dissabte, van ser comunicats des d'abans-d'ahir.

El risc de rebrot (EPG), l'índex de creixement potencial de l'epidèmia, segueix baixant i ahir era de 405, 26 punts menys que abans-d'ahir, i la incidència acumulada de casos per cada 100.000 habitants a 14 dies (IA14) va baixar de 500 i ahir era de 483, 19 menys que la vigília. Amb aquesta millora, Salut ja està començant a avaluar nous protocols per flexibilitzar les mesures de contenció de contagis a les residències, on la vacunació està fent caure de forma contundent els contagis.