El Ministeri de Justícia proposarà una modificació dels delictes relacionats amb "excessos" en l'exercici de la llibertat d'expressió per tal que els "verbals" comesos en el context de "manifestacions artístiques, culturals o intel·lectuals" quedin "al marge del càstig penal". Fonts de la Moncloa han indicat que el plantejament de l'executiu estatal passa perquè només es castiguin conductes que suposin "clarament" la creació d'un risc per a l'ordre públic o la provocació d'algun tipus de "conducta violenta". Pel que fa al tipus de càstig, el Ministeri proposa "penes dissuasives, però no privatives de llibertat".

El govern espanyol ha fet aquest anunci enmig de la polèmica per la condemna al cantant de rap lleidatà Pablo Hasél, que diumenge haurà d'entrar a la presó per complir els nou mesos i un dia de presó que li va imposar l'Audiència Nacional per enaltiment del terrorisme amb l'agreujant de reincidència i per injúries i calúmnies a la corona i a les forces i cossos de seguretat de l'Estat en les lletres de les seves cançons.

Aquest mateix dilluns, un manifest signat per més de 200 noms destacats de la cultura espanyola, entre els quals Joan Manuel Serrat, Javier Bardem o Pedro Almodóvar, demana l'alliberament de Hasél i lamenta que Espanya ha esdevingut el país "que més artistes ha represaliat per les seves cançons".

L'executiu encapçalat per Pedro Sánchez entén que el dret penal "ni és l'eina més útil, ni és necessària, ni per descomptat proporcionada" per respondre a "comportaments que, tot i poder ratllar la il·licitud" castigar-los de manera penal suposaria "un desànim per a la llibertat d'expressió".