El Govern veu per fi encarrilats els preparatius de les eleccions del 14 de febrer, en constatar que prop del 99% de les meses electorals ja tenen «membres suficients» per constituir-se diumenge que ve a primera hora.

Diumenge, el director general de Participació Ciutadana i Processos Electorals de la Generalitat, Ismael Peña-López, va dir que el Govern es plantejava no publicar els resultats provisionals la nit del 14-F si no es pot constituir un nombre elevat de meses.

No obstant això, ahir Peña-López va transmetre un missatge de tranquil·litat: «El 98,99%» de les meses, va assegurar, ja «té els membres suficients» per poder-se constituir. «Amb això ja podríem fer eleccions sense problemes. Seguim treballant, però deixem de patir», va afirmar des del seu compte a Twitter.

Segons les seves xifres, únicament «l'1,16% de meses no tenen encara el mínim de tres membres per constituir-se», encara que ho atribueix a la «falta de dades». Deixant de banda les meses de les quals encara no hi ha dades, «solament una té dos membres» i no es podria constituir, va indicar, mentre que la resta «tenen tres o més». Quant a la resta, el 0,39% només té els tres membres que es necessiten per constituir una mesa electoral, mentre que el 65,78% disposa de tots els titulars i suplents designats.

En plena tercera onada de la pandèmia de covid-19, l'allau d'al·legacions de membres de les meses designats per sorteig que busquen ser eximits d'aquesta obligació és del voltant de les 24.000, un 30% aproximadament, segons dades del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

Al conjunt de Catalunya, han estat triats 82.251 membres per ser presidents o vocals de les 9.117 meses electorals del 14-F, i fins ara ja són 23.999 les persones que han presentat al·legacions a les Juntes Electorals de Zona per ser exonerats.