L'Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA), organització que agrupa la majoria d'empreses i entitats del sector de l'assistència a la gent gran de Catalunya, on s'hi troben les residències, assegura que la Generalitat està treballant en un protocol per garantir la seguretat dels usuaris de les residències durant el procés de votació. Fonts de l'ACRA asseguren a Regió7 que l'objectiu és que «qui vulgui votar ho pugui fer amb garanties».

De tots els usuaris de la residència, aproximadament un 20% tenen capacitat de votar en unes eleccions, mentre que la resta no pot per motius de salut. Per a moltes persones que es troben en aquest 20%, el procés de votació és un tema íntim i familiar. Fins i tot, com expliquen les fonts d'ACRA, en alguns casos les famílies venien a buscar els avis per anar a votar i aprofitaven per fer el vermut o alguna altra cosa. Però aquest any la situació és diferent.

Hi havia dues opcions, fer vot presencial i vot per correu. El vot per correu ja ha finalitzat i el vot presencial es podrà fer, en principi, amb la normalitat que s'entén actualment. Des d'ACRA asseguren que és una situació complicada però recorden que a les residències entre aquesta setmana i a principis de la que ve ja tothom haurà rebut la vacuna i a partir d'aquí entenen que les persones que vagin a votar estarien immunitzades. Tot i això recorden que la millor opció era haver posat urnes a les residències, idea que la Junta Electoral va refusar.