La xifra d'altes de malalts hospitalitzats per covid-19 a Manresa ha superat la frontera de les dues mil. Els centres assistencials de la ciutat han cursat, exactament, 2.005 altes, de les quals 1.864 Althaia i 141 Sant Andreu. Són 67 altes en set dies.

Cal tenir present que les dues mil altes no corresponen a dues mil persones perquè hi ha una part dels ingressats que després de rebre l'alta a Althaia són ingressats a Sant Andreu fins que es troben en condicions per poder tornar al seu domicili.

L'Hospital de Sant Andreu és un centre d'atenció intermèdia que actualment està donant cobertura a l'hospital d'aguts de la comarca (Althaia), per la qual cosa, una part important de les persones provenen d'allà. Es tracta, majoritàriament, de malalts crònics complexos i d'edat avançada, per la qual cosa, són perfils fràgils.

D'altra banda, l'anàlisi de les dades de la darrera setmana mostra que l'afectació de l'epidèmia de coronavirus dona mostres de reduir la seva afectació als centres assistencials de la ciutat. Malgrat això continua sent gravíssima i entre Althaia i Sant Andreu sumen set víctimes mortals més.

Els darrers set dies s'han produït cinc morts per covid-19 a Althaia i dues a Sant Andreu. És una mort diària mentre que les darreres quatre setmanes l'afectació va ser encara més forta: la setmana passada i l'anterior van morir als centres assistencials de la ciutat deu persones, la del 12 al 19 de gener van ser dotze persones i l'anterior, deu.

Ara cal veure si es manté aquesta tendència a la baixa i si és així, fins quan.

Una dada que mostra la desinflamció de l'afectació hospitalària de l'epidèmia és la reducció del nombre d'ingressos. Hores d'ara hi ha 111 persones hospitalitzades, de les quals 72 a Althaia i 39 a Sant Andreu. Són 24 persones menys que fa una setmana.

Més d'un centenar de persones hospitalitzades simultàniament continua sent una quantitat molt important. Encara que estigui lluny de les xifres màximes és més que suficient per afectar la atenció que els centres assistencials ofereixen habitualment a la població per altres aspectes.

Durant la darrera setmana, Althaia ha passat de tenir 94 a 72 hospitalitzats per covid i Sant Andreu, de 41 a 39.

A Althaia i Sant Andreu la xifra més alta d'ingressats simultàniament va ser de 338 el 16 d'abril.

La xifra més elevada de la segona onada de la pandèmia a Manresa va ser de 156 hospitalitzats el 17 de novembre, dels quals 79 Althaia i 77 Sant Andreu.

Prenent el 15 de desembre com a data d'inici de la tercera onada, la quantitat més elevada de pacients hospitalitzats simultàniament van ser els 152 del 19 de gener.

En resum, més de dues mil altes, 376 víctimes mortals i un volum actual de 111 persones hospitalitzades reflexen l'enorme impacte que ha tingut la pandèmia a nivell hospitalari a la ciutat.