La candidata bagenca d'En Comú Podem, Laura Oliva, i la coordinadora i responsable d'educació de Manresa En Comú, Ana Querol, han presentat a Manresa el que anomenen «escut social català» per donar suport a aquelles persones que més pateixen els efectes econòmics i socials de la pandèmia. Inclou una «renda covid» per a qui estigui en una situació de precarietat econòmica, però també polítiques d'habitatge, un pla d'igualtat a l'escola i el dret a la cultura.

Segons Oliva i Querol, la proposta s'inspira en el «escudo social» que ha impulsat el govern de l'estat i que busca que «de la pandèmia en sortim tots i totes, sense deixar ningú enrere», han dit.

La renda covid

La iniciativa inclouria l'esmentada «renda covid», ajuts directes per als treballadors que no arribin al salari mínim interprofessional per poder «completar» un salari digne.

Pel que fa a l'habitatge, Oliva ha destacat que cal transformar l'Incasol en un «veritable operador que construexi habitatges públics» i aplicar la llei perquè els grans tenidors posin els pisos buits a lloguer públic».

Aquest «escut social» també contemplaria la cultura com a bé essencial que ha de ser garantit. Els treballadors del sector haurien de tenir unes condicions i uns salaris dignes. Perquè això sigui possible la proposta d'En Comú Podem inclou destinar-hi el 2 % del PIB.

Per la seva banda la coordinadora de Manresa En Comú, Ana Querol, ha assegurat que cal garantir la igualtat efectiva a l'escola i acabar amb la pobresa infantil. Ha manifestat que «només podem garantir el present i el futur de tota la infància de Catalunya si lluitem contra la pobresa infantil». Per aquest motiu proposa augmentar el nombre de famílies amb dret a rebre la renda garantida de ciutadania i doblar la prestació que les famílies reben per fill a càrrec.

En Comú Podem proposa universalitzar l'escola de 0 a 3 anys, i dotar de més recursos el sistema per lluitar contra la segregació i l'abandonament escolar prematur, una situació que «impacta especialment en els fills de classe treballadora». Demanen que s'avanci cap a la gratuïtat del menjador escolar.

Finalment l'anomenat escut social preveu desenvolupar un sistema públic «de la cura» per atendre «amb qualitat» a la gent gran i depenent, i també a la infància. No és una despesa, sinó una inversió social, han afirmat.

En Comú Podem celebrarà aquest dijous el seu acte central a Manresa. Serà telemàtic i hi participarà el número 2 de la llista, Joan Carles Gallego.