Catalunya començarà a vacunar de la covid-19 la setmana que ve les persones més grans de 80 anys que viuen a casa seva, mentre es treballa en un nou protocol de visites i sortides «més flexible» per als ancians de les residències.

Així ho van explicat ahir el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, i la sotsdirectora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas, que van avaluar la situació epidemiològica i el procés de vacunació, després de començar ahir a posar les primeres dosis de la nova vacuna d'AstraZeneca a personal considerat essencial. La variant britànica del virus va guanyant terreny i ja suposa el 22% del total de contagiats a Catalunya, encara que hi ha zones on aquest percentatge és encara més elevat, com l'Alt Pirineu-Aran, amb un 40%, o inferior, com a Lleida (14%) o el Maresme (10%), segons dades facilitades per Argimon. A Girona és del 35%, a Tarragona, del 34% i a les Terres de l'Ebre, del 30%, va indicar. «Estem expectants» davant l'evolució d'aquesta variant, si bé de moment no s'està veient un increment de la infecció i la transmissibilitat», va precisar.

Pel que fa a la variant sud-africana, detectada a principis d'aquest mes, Argimon va indicar que es fa una recerca exhaustiva per part de personal entrenat a rastrejar on es podria haver contagiat aquesta persona i «no hem trobat» -va dir- «enllaços epidemiològics» amb Sud-àfrica, ara com ara. Els responsables de la vacunació a Catalunya tenen previst iniciar la setmana vinent el procés en els més grans de 80 anys que viuen a casa seva i que, amb els que són a residències, pugen a unes 400.000 persones. Segons van indicar, serà l'atenció primària la que assumirà la vacunació, que es farà amb les vacunes de Pfizer o Moderna però no amb la d'AstraZeneca, que s'ha hagut de dedicar al personal considerat essencial menor de 55 anys. També es treballa per revisar el protocol de sortides per a les persones grans que viuen en residències i donar-li «més flexibilitat», ja que les dades de vacunació i immunització avancen i ja s'han vacunat amb les dues dosis el 30% dels ancians que viuen en aquests centres, va dir Argimon. Dimarts es va iniciar la vacunació dels farmacèutics i fisioterapeutes i ahir es va començar la dels funcionaris de presons i personal que hi treballa, com els docents. També van ser convocats per a ahir per SMS altres col·lectius, unes 7.000 persones, va precisar la doctora Cabezas. Els odontòlegs també es troben entre el personal considerat essencial, i Salut ja treballa amb aquest col·legi professional per establir com desenvolupar la vacunació, va confirmar Cabezas.

Catalunya seguirà la recomanació de no vacunar les persones que han passat la malaltia fins a sis mesos després d'haver-se contagiat de covid-19, si són menors de 55 anys que no tenen altres malalties de base greus, van indicar.

Fins avui s'han administrat 347.000 vacunes, de les quals 202.000 corresponen a primeres dosis i unes 144.000 a segones.