Corea del Nord ha robat en els últims mesos més de 300 milions de dòlars en criptomonedes a través d'atacs informàtics amb l'objectiu de finançar els programes nuclears i balístics, segons conclou un informe confidencial de l'ONU a què ha tingut accés l'agència Afp.

L'informe, elaborat per un grup d'experts encarregats d'examinar l'aplicació de les sancions internacionals contra el règim de Kim Jong-un, estima que, «en total, el robatori de béns virtuals comès pel país entre el 2019 i el novembre del 2020 s'eleva a uns 316,4 milions de dòlars (260 milions d'euros). Institucions financeres i borsàries han sigut piratejades per Corea del Nord, segons el document de l'ONU.

Dos dels robatoris de criptomonedes més importants van tenir lloc a finals del 2020. El primer, al setembre, estimat en 281 milions de dòlars. I el segon, a l'octubre, de 23 milions de dòlars.

Corea del Nord ha desplegat una xarxa de pirates informàtics que actuen sobre institucions de Corea del Sud i d'altres llocs del món. El seu objectiu és trobar finançament per esquivar les sancions que se li apliquen pels seus programes armamentístics.

La capacitat en matèria de pirateig de Piongyang va sortir a la llum el 2014, quan el règim va ser acusat d'atacar Sony en venjança per la pel·lícula 'The interview', una sàtira entorn de Kim Jong-un. Corea del Nord també és el sospitós principal del robatori, el 2016, de 81 milions de dòlars al Banc Central de Bangladesh (BCB) i del robatori, el 2017, d'uns 60 milions de dòlars al banc de Taiwan Far Eastern International.