La d'Oxford/AstraZeneca és la tercera vacuna que ha rebut el visti plau de les autoritats sanitàries europees, juntament amb la Pfizer, que és la que s'ha administrat fins ara a la Catalunya central, i la Moderna, que no ha arribat a les comarques centrals. En un moment determinat circularan les tres.

La principal diferència entre la de Pfizer i la d'AstraZeneca és la cadena de fred, explicava ahir a Regió7 el coordinador logístic de CatSalut, David Rigau. La primera s'ha de conservar a -70 graus, i un cop descongelada caduca en cinc dies, «amb la qual cosa teníem l'obligació de posar-les sí o sí. Ha sigut una mica atabalador, però ha anat molt bé. Tenim cobertures del 90 % en residències i entre el 70 i el 80 % en personal sanitari». La planificació entre tots els actors implicats en el procés de vacunació ha sigut essencial per arribar a aquestes xifres, manifestava.

A més a més la de Pfizer s'ha de reconstituir amb sèrum. De cada vial en surten 6 dosis i no admet sacsejos ni moviments bruscos, de forma que quan és a la xeringa s'ha d'administrar necessàriament i no poden passar més de 5 hores. La vacuna Moderna s'ha de mantenir entre -25 i -15 graus.

Més fàcil, menys eficàcia

La d'AstraZeneca «és normal pel que fa a la cadena de fred. És al que estem acostumats. Com la de la grip», comentava. S'ha de conservar en una nevera entre 2 i 8 graus, i «ens permet tenir-la 6 mesos, amb la qual cosa ens dona marge de maniobra. Ens ha relaxat la vida», deia.

No s'ha de reconstituir. S'extreu directament amb la xeringa i s'administra. Quan s'obre un vial, del qual en surten 10 dosis, hi ha un marge de 48 hores per fer-lo servir.

En totes tres vacunes es necessiten dues dosis. 21 dies en la de Pfizer, 28 en lade Moderna i entre 4 i 12 setmanes la d'Oxford/AstraZeneca. Aquesta és més fàcil de gestionar en tots els aspectes. Però té l'inconvenient que l'eficàcia és més baixa. Un 60 % davant un 95 % de la de Pfizer i el 94,5 % de la de Moderna. De moment només s'administra a persones d'entre 18 i 55 anys.

Les vacunes de Pfizer i Moderna s'han obtingut del genoma de la mateixa covid, en concret del gen que codifica la proteïna S, la que permet al virus entrar a les cèl·lules humanes. És un mètode innovador.

La d'AstraZeneca utilitza el sistema tradicional: un virus debilitat, en aquest cas del refredat comú dels ximpanzès, que s'ha modificat genèticament i conté informació de la covid per generar immunitat.

A la Catalunya Central es continuarà administrant la de Pfizer als sanitaris i persones vulnerables, i la d'AstraZeneca a personal essencial.