Una seixantena d'entitats culturals va fer ahir a la tarda una protesta telemàtica de suport a Pablo Hasél organitzada per l'Acadèmia Catalana de la Música. En un manifest llegit pel músic manresà Natxo Tarrés, l'actriu Sílvia Bel i l'editor Joan Sala, van mostrar el rebuig «total i absolut» a l'empresonament de Hasél, van demanar l'anul·lació de les causes obertes i de les sentències contra artistes i van exigir al Govern espanyol i a les instàncies fiscals i judicials el «respecte més escrupolós» a la llibertat d'expressió. L'acte s'havia de fer a la plaça Reial, però la Junta Electoral de Barcelona el va prohibir. El president d'Òmnium, Jordi Cuixart, i la consellera Àngels Ponsa també han participat en la protesta.

Els signants del manifest han constatat que Hasél serà el primer artista empresonat «efectivament a l'Estat espanyol des dels inicis de la transició democràtica» però que la llista de processaments, imputacions i condemnes els últims anys el converteix «en un dels estats amb més artistes represaliats de tot el món». «Avui és Pablo Hasél, demà serà qualsevol altre creador o intèrpret de qualsevol altra disciplina», han rebat.

Segons recull el document de l'Acadèmia Catalana de la Música, ni entenen ni poden permetre que algú pugui ser condemnat i empresonat per expressar idees, sigui mitjançant les xarxes socials o a través de qualsevol disciplina artística. «Considerem aquesta condemna, així com les de la resta de companys i companyes que es troben en una situació semblant, un atac directe a un dret fonamental com és el de la llibertat d'expressió personal i artística», precisen.