El futur del secretari de Salut Pública de la Generalitat, Josep Maria Argimon, i la polèmica per la negativa del candidat del PSC, Salvador Illa, a fer-se una prova PCR abans del debat electoral de TV3 van tensionar ahir la campanya a Catalunya, a tan sols quatre dies de les eleccions catalanes del 14F.

Més enllà de l'aspre intercanvi de retrets que van protagonitzar els nou principals aspirants a la presidència de la Generalitat, el debat de Tv3 de dimarts a la nit va deixar dos aspectes sobre els quals els candidats van seguir polemitzant ahir. Un d'ells és l'anunci de la presidenciable de JxCat, Laura Borràs, que va avançar que si rep l'encàrrec de formar Govern situarà com a conseller de Salut Argimon, un càrrec fins ara respectat pel conjunt de forces pel seu perfil tècnic i despolititzat.

El primer a reaccionar a l'anunci de Borràs va ser el candidat de Ciutadans, Carlos Carrizosa, que va afirmar que les decisions d'Argimon seran ara «més qüestionades i supervisades», perquè JxCat l'ha ficat «al debat polític» i apareixen «ombres» sobre la seva «neutralitat científica».

Argimon, que va comparèixer en la seva habitual roda de premsa per informar sobre la situació sanitària, va eludir dir si acceptarà o no ser conseller de Borràs, encara que va agrair les «mostres de confiança».

Encara més gran va ser la polseguera que va aixecar una altra polèmica entorn del debat de Tv3: la cadena va convidar els nou candidats a fer-se una prova PCR voluntària abans de l'emissió, i només Illa la va rebutjar.

El PSC va al·legar en un comunicat que Illa «només es fa proves PCR o d'antígens quan ho indiquen els protocols sanitaris que marca la Generalitat de Catalunya: en cas de contacte estret amb un positiu per covid-19 o en cas de presentar símptomes». «Cap d'aquests dos supòsits es van donar en les 72 hores prèvies a l'assistència al debat organitzat per Tv3», va recalcar el PSC, que recorda que als debats organitzats per La Vanguardia, RTVE i SER Catalunya «no es va requerir cap prova». De fet, els socialistes argumenten que dimarts al matí Illa va ser entrevistat a «Els matins» de Tv3, «als mateixos estudis», i no se li va requerir «cap prova».

En un acte organitzat per Nova Economia Fòrum, Illa va destacar que el debat a TV3 «reunia les mesures de seguretat, hi havia distància de més de dos metres» i els candidats portaven mascareta «en els moments en què no hi havia aquesta distància». «Els protocols sanitaris no aconsellen fer proves PCR en aquest context i amb aquestes condicions», va insistir Illa, que va afegir que aquestes proves no han de fer-se «per capritx».

Josep Maria Argimon va evitar entrar en aquest assumpte però va deixar anar que el test corresponia a un «protocol intern de TV3» i, per tant, no a l'establert per les autoritats sanitàries.

El cas va suscitar les crítiques dels altres candidats, com la presidenciable de JxCat, Laura Borràs, que va afirmar que, després de quedar «manifesta la seva incompetència» com a ministre de Sanitat, ara demostra «la seva irresponsabilitat per no complir» amb els protocols de TV3. El presidenciable d'ERC, Pere Aragonès, va titllar d'«irresponsable» Illa, a qui va acusar d'»incomplir l'acord de partits» perquè els participants al debat de TV3 es fessin un test. També el candidat del PPC, Alejandro Fernández va titllar Illa d'«irresponsable» i va dir que per a ningú va ser «agradable» fer-se la prova, ja que un resultat positiu podia suposar haver d'estar en quarantena i alterar així els plans de campanya. La presidenta de Ciutadans, Inés Arrimadas, va acusar Illa d'»irresponsabilitat», en lloc de mostrar «exemplaritat», mentre Per la seva banda, Àngels Chacón (PDeCAT) va reclamar a Illa que es faci un test i Dolors Sabater (CUP) va lamentat el «mal exemple» d'Illa.