La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, va reconèixer ahir «errors» i un «excés d'optimisme» en l'estratègia comunitària de vacunació, però va defensar el pla dissenyat per Brussel·les i va subratllar que el «coll d'ampolla» es deu al fet que la ciència ha anat més ràpid que la indústria.

«Hem estat massa optimistes amb la capacitat de producció» i «d'alguna manera la ciència ha superat la indústria», va dir Von der Leyen en una compareixença en el Parlament Europeu (PE) sobre l'estratègia de vacunació a la Unió Europea (UE).

La presidenta alemanya de l'Executiu comunitari, assetjada per les crítiques pel lent inici de la immunització i els retards en els lliuraments de les tres vacunes aprovades a la UE (Pfizer-BioNTech, Moderna i AstraZeneca-Oxford), es va sotmetre a l'escrutini de l'Eurocambra amb el suport anticipat dels principals grups de l'hemicicle, amb reunions prèvies a porta tancada amb els democratacristians, socialdemòcrates i liberals.

Va defensar la compra centralitzada dels fàrmacs per als Vint-i-set a través de la Comissió Europea i va explicar que el seu Executiu ha pres decisions per esmenar els problemes que han anat sorgint, com la creació d'un grup de treball «per redoblar la producció» o - a mitjà termini- l'Autoritat de Resposta de la UE i de Preparació d'Emergència Sanitària (HERA, per les seves sigles en anglès), per armar-se davant futures crisis sanitàries. «Un dels colls d'ampolla té a veure amb només 2 molècules sintètiques. Si tinguéssim només 250 grams més d'aquestes molècules podríem produir 1 milió més de vacunes, ens diuen les empreses», va dir Von der Leyen.

Metgessa de formació, la conservadora alemanya va explicar que desenvolupar una vacuna requereix generalment entre 5 i 10 anys, mentre que els fàrmacs per protegir-se contra la covid-19 s'han generat en només 10 mesos i en alguns casos amb noves tecnologies, com ara l'ARN missatger de Pfizer-BioNTech i de Moderna.