El Departament d'Empresa i Coneixement ha reforçat amb 1,3 milions d'euros els ajuts directes per a autònoms i empreses del sector del turisme de la Cerdanya i el Ripollès, oberta el 14 de gener passat per pal·liar els efectes derivats del tancament perimetral d'aquestes comarques. Així, l'Agència Catalana de Turisme (ACT) donarà cobertura a la totalitat dels 422 beneficiaris de la línia, 204 a la Cerdanya i 218 al Ripollès, tenint en compte que la gran majoria ja han cobrat la subvenció i la resta ho farà la setmana vinent amb aquests diners addicionals. Quant al sector de la restauració, el comerç i els serveis assimilats, hi ha 889 beneficiaris, 477 de la Cerdanya i 411 del Ripollès, a qui aquesta setmana se'ls han ingressat els ajuts.

La línia destinada al sector turístic estava dotada inicialment amb 2.224.500 euros. Un 67% dels seus beneficiaris han estat empreses d'allotjament turístic i explotadores d'habitatge d'ús turístic; un 26%, establiments i activitats d'interès turístic; un 4% agències de viatge i un 3%, guies de turisme i guies de muntanya. Els ajuts consistien en una aportació de 10.000 euros pels titulars d'allojaments, 7.500 per a explotadors d'habitatges turístics, uns altres 7.500 per establiments i activitats, 1.500 euros per guies i uns altres 1.500 per agències de viatges.

Pel que fa a la línia de restauració, comerç i serveis assimilats, dotada amb 1.961.500 euros, pretén ajudar a mantenir la competitivitat i la continuïtat dels negocis.

Els ajuts són de 3.000 euros per la restauració, 1.500 pels comerços i 1.500 pels serveis assimilats. En aquest darrer grup s'inclouen tallers mecànics, serveis fotogràfics, copisteries i arts gràfiques, serveis de reparacions, tintoreria i bugaderies, perruqueries i salons d'estètica i bellesa, i serveis de menjar a domicili. Del total de beneficiaris d'aquesta línia, gairebé la meitat (un 47%) han estat del sector de la restauració, seguits del comerç (37%) i dels serveis (un 16%).

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, a través del SOC, ja ha destinat fins a 662.500 euros a polítiques actives d'ocupació a la Cerdanya i el Ripollès, uns recursos que tenen com a objectiu ajudar a fer front a l'impacte econòmic que va tenir el tancament perimetral d'aquests territoris durant les festes de Nadal per reduir els contagis de covid-19.

D'altra banda, el Diari Oficinal de la Generalitat (DOGC) també va publicar ahir l'ampliació de 8,7 milions d'euros de la línia d'ajuts directes per a autònoms i empreses del sector turístic afectats per la covid-19 que es va obrir el 26 de novembre de l'any passat i que estava dotada amb 19 milions d'euros.

Aquesta s'adreçava a guies de turisme de Catalunya habilitats, titulars d'establiments d'allotjament turístic, agències de viatge, empreses explotadores d'habitatges d'ús turístic i establiments i activitats d'interès turístic.