Una líder del grup paramilitar Oath Keepers, que va planejar i va participar amb altra gent en l'assalt al Capitoli dels EUA, creia que obeïa instruccions del llavors president Donald Trump, segons uns documents del Departament de Justícia difosos per mitjans locals, reporta Efe.

«A mesura que s'acostava la inauguració, [Jessica] Watkins va indicar que estava esperant instruccions del president Trump», segons van indicar els fiscals en un document citat per la cadena CNN.

L'organització Southern Poverty Law Center (SPLC), descriu a Oath Keepers (Guardians del Jurament) com «un dels grups radicals antigovernamentals més grans dels Estats Units en l'actualitat», integrat per «desenes de milers de funcionaris policials i veterans militars».

Per la cadena nord-americana CNN, aquest és «el llenguatge més directe fins ara dels fiscals federals que vinculen les demandes de suport de Trump» amb la insurrecció, tot i que almenys quatre detinguts més han declarat que obeïen l'expresident.

«La seva preocupació per actuar sense el seu suport va quedar palesa en un text del 9 de novembre del 2020, en què afirmava: 'Em preocupa que això sigui una trampa elaborada. Llevat que el mateix POTUS [president dels Estats Units] ens activi, no és legítim. El POTUS també té dret a activar unitats. Si Trump em demana que hi vagi, ho faré. Si no, no puc confiar en ell», va indicar el document. I va afegir que Watkins «havia percebut el seu senyal desitjat a finals de desembre».

La CNN va indicar que els fiscals del Departament de Justícia advoquen per mantenir Watkins, que va ser detingut fa diverses setmanes, a la presó a l'espera del judici.

La dona és acusada de conspiració i altres càrrecs relacionats amb l'assalt violent contra el Capitoli, ocorregut el 6 de gener mentre les dues cambres del Congrés feien una sessió conjunta per certificar el triomf en les eleccions del novembre passat de l'actual president, Joe Biden.

La sessió, que era encapçalada pel llavors vicepresident, Mike Pence, va ser interrompuda abruptament per desenes de seguidors de Trump, en fets que van causar cinc morts, entre ells un policia del Capitoli, i han sigut motiu perquè la Cambra de Representants hagi activat un judici polític contra Trump que avui ha arribat a la seva tercera jornada al Senat.

Els seguidors de Trump que van assaltar el Capitoli van incloure una barreja de diferents grups radicalitzats, entre ells el moviment d'ultradreta Proud Boys i dues milícies de la mateixa tendència, Oath Keepers i Three Percenters.