La Unió Europea (UE) va donar ahir el tret de sortida a un esforç conjunt de reconstrucció econòmica sense precedents després de la crisi generada per la pandèmia, en signar la legislació que permetrà concedir 672.500 milions d'euros en ajudes finançades amb l'emissió de deute comú.

Una vegada aquestes normes entrin en vigor la setmana que ve, els països podran presentar oficialment a la Comissió Europea els seus plans de recuperació i l'objectiu és que els primers estiguin aprovats per a finals d'abril i que, a principis d'estiu, comencin a arribar els fons. El president del Parlament Europeu, David Sassoli, i el primer ministre portuguès, Antonio Costa, que presideix aquest semestre el Consell de la UE, van rubricar la regulació de l'anomenat Mecanisme de Recuperació i Resiliència en una cerimònia en la qual també va participar la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen.

Es tracta de la pedra angular del Fons de Recuperació de 750.000 milions d'euros acordat per la UE i està destinada a ajudar als països, especialment als més afectats per la covid-19, a realitzar reformes i inversions que els permetin sortir de la crisi i, al mateix temps, reforçar i transformar les seves economies de cara al futur.

A Espanya li corresponen 69.528 milions d'euros en subvencions a fons perdut -n'és la primera beneficiària- i gairebé 85.000 milions d'euros en préstecs si decideix sol·licitar-los.

«És un enorme pas endavant, un pas històric, que tots els Estats hagin actuat junts perquè la Comissió pugui aconseguir diners en el mercat i invertir-lo en prioritats europees», va dir Von der Leyen en una roda de premsa després de la signatura a Brussel·les.

El fons «és molt més que diners, és un missatge de solidaritat i de confiança a la Unió Europea, perquè (...) cap Estat hauria pogut controlar aquesta crisi econòmica sol», va afegir.

Per a finançar-ho la Comissió Europea emetrà deute als mercats amb el suport dels marges del pressupost de la UE, fet que només ha dut a terme en comptades ocasions i quantitats molt petites. A més, prop de la meitat de les ajudes es concediran en forma de transferències a fons perdut.