El 14-F marcarà l'equilibri de forces de la segona volta de la legislatura espanyola. La cita amb les urnes coincideix amb una escalada de la tensió dels socis de govern, que després de mesos de topades han discrepat públicament de la qualitat democràtica de l'Estat.

Sánchez i Iglesias busquen que els resultats refermin les seves respectives estratègies. El president espanyol per situar Illa a la Generalitat i encarar el conflicte des d'una posició de domini. El líder de Podem -que ha patit correctius a Galicia i Euskadi- per reblar l'aliança d'esquerres al Congrés que fa dependre la governabilitat dels seus aliats. PP i Vox juguen la seva lluita per la patent de la dreta, i Cs aspira a un resultat que l'allunyi del destí de l'extinta UPyD.

Sánchez ha guardat per a aquesta segona volta tres dels instruments que han de fer possible la superació del conflicte. La taula de diàleg pactada amb ERC a canvi de la investidura només s'ha reunit en una ocasió, el febrer del 2020, i tant la reforma del Codi Penal pel delicte de sedició com un possible indult esperen el seu impuls.

Fonts de l'Executiu espanyol apunten que el president espanyol està decidit a concedir els indults als presos independentistes malgrat les resistències dels ministres de l'ala dreta del PSOE. De moment, però, encara no ha donat l'ordre perquè l'advocacia de l'Estat presenti el seu informe al Tribunal Suprem i expliciti, per primera vegada, aquest posicionament.

La seva aposta per situar Illa com a president busca una victòria que aplani la seva recepta per a la superació del conflicte sense fer altres concessions. La Moncloa no està disposada a abordar qüestions com l'amnistia o la celebració d'un referèndum a Catalunya, i un govern liderat per Salvador Illa és la millor garantia que qualsevol diàleg quedarà restringit a solucions homologables en clau espanyola.

Per la seva banda, Podem busca que aquestes eleccions reblin l'estratègia d'entesa amb ERC i Bildu al Congrés dels Diputats. El seu joc d'aliances porta Sánchez a dependre de l'ala esquerra de l'hemicicle per aprovar lleis importants. L'exemple, els Pressupostos Generals de l'Estat, que finalment van passar pels vots d'ERC, i no pels de Cs.

Un mal resultat dels republicans que portés ERC a assumir les posicions de Junts a Madrid trencaria aquest projecte i podria deixar l'Executiu espanyol amb 13 suports menys a les votacions importants. Iglesias es juga també el seu pes al Consell de Ministres, on Podem veu com els socialistes han imposat fins ara els seus plantejaments en qüestions nuclears.