Els demòcrates que actuen com a «fiscals» en el judici polític a Donald Trump van arribar a un acord amb la defensa de l'exmandatari per finalment no citar cap testimoni, reculant i posant fi al drama desfermat que s'havia generat hores abans quan els mateixos demòcrates havien aprovat citar-ne per 55 vots a favor i 45 en contra.

Les dues parts van acordar que s'admetrà com a prova un comunicat que va publicar la congressista republicana Jaime Herrera Beutler, de línia moderada i que va ser un dels deu congressistes republicans que va votar a la cambra baixa dels EUA a favor del judici polític (impeachment).

La figura d'Herrera Beutler ha guanyat una gran importància en les últimes hores perquè divendres a la nit va revelar públicament en un comunicat detalls sobre una trucada telefònica entre Trump i el líder republicà a la cambra baixa, Kevin McCarthy, durant l'assalt al Capitoli.

Herrera Beutler, que coneix el contingut de la trucada perquè McCarthy l'hi va explicar, assegurava que Trump es va negar a ajudar els legisladors quan una multitud va irrompre al Capitoli. En concret, segons la legisladora, McCarthy va intentar contactar en diverses ocasions a Trump i, quan finalment ho va aconseguir, li va demanar que condemnés públicament l'assalt i demanés als seus seguidors que paressin, al que el llavors mandatari es va negar. «Bé, Kevin, suposo que aquesta gent està més enfadada per les eleccions que tu», li hauria respost Trump a McCarthy.

Aquestes revelacions van fer que el Senat aprovés ahir al matí citar testimonis en el judici polític. Aquesta decisió va ser totalment inesperada per a molts senadors perquè, anteriorment, els dos partits havien optat per un judici ràpid sense testimonis, ja que els demòcrates volen centrar-se en l'agenda legislativa de president, Joe Biden, i els republicans volen passar pàgina de l'assalt al més aviat possible.

Per condemnar Trump es necessitaria que 17 dels 50 senadors republicans votessin en contra de l'exmandatari, cosa que sembla altament improbable.