Jéssica Albiach, la candidata per En Comú Podem el 14-F, va ser la primera cap de llista en fer declaracions ahir a la nit, just abans que es donés per conclòs l'escrutini que els col·locava com a sisena força al Parlament de Catalunya amb vuit diputats -els mateixos que tenien fins al moment.

Albiach va mostrar-se satisfeta amb els resultats i va assegurar que se sentien «fortes, convençudes, orgulloses i molt agraïdes» en aquesta lluita de «David contra Goliat», tal com va la va descriure. «Aquest és el primer pas, no ens conformem, només queda créixer i eixamplar-nos», va manifestar en recordar que es van presentar amb l'objectiu d'obtenir un govern d'esquerres: «Alguns partits s'hi volen resistir, però abans o després aquest govern d'esquerres arribarà», va afegir. Tanmateix Albiach va fer una crida a bastir un pacte de progrés amb PSC i ERC després dels resultats de les eleccions. «El Govern d'esquerres és possible, és imparable», va dir en una compareixença a la seu del partit.

La cap de llista pels comuns va remarcar que es preveu que sigui «el Parlament més d'esquerres de la història» i va demanar a socialistes i republicans que deixin de banda els vetos «estèrils i propis d'altres temps». Per aquesta raó Albiach va anunciar que avui mateix trucaria a Salvador Illa i Pere Aragonès per negociar un Govern «transversal i ampli».

D'altra banda, Albiach també va demanar que cap candidat es presentés a una investidura si no té els suports necessaris. «La ciutadania no està per una investidura ´fake'», va afirmar. La cap de llista va assenyalar que la «notícia més preocupant d'aquesta nit» era l'entrada de Vox al Parlament.

En Comú Podem ha mantingut els resultats electorals de les últimes eleccions i es queda amb els mateixos vuit escons que va guanyar el 2017. La candidatura ha aconseguit el 6,86% dels vots, lleugerament per sota que el 21-D. De fet, la formació manté l'escó de Tarragona, amb 13.357 vots (4,9%), i els 7 de Barcelona, amb 161.675 vots (7,76%). A Girona, els comuns, amb Rosa Lluch al capdavant, van superar el 4% dels vots però es van quedar sense escó, mentre que a Lleida van ser la vuitena força amb un 3,22%.

A les últimes eleccions al Parlament, la candidatura de Catalunya en Comú-Podem va aconseguir 326.360 vots, un 7,46% del total, cosa que li va permetre obtenir 8 escons. La llista, aleshores encapçalada per Xavier Domènech, va treure 7 dels escons a Barcelona, i 1 a Tarragona.

Aquest mateix espai s'havia presentat a les eleccions del 2015 sota la marca de Catalunya Sí que es Pot, que va rebre el suport de 367.613 catalans, un 8,94% del total dels que van anar a votar.

En aquells comicis, Catalunya Sí que es Pot va entrar al Parlament amb 11 diputats, en aconseguir-ne 9 a Barcelona 1 a Girona i 1 a Tarragona.