Ciutadans ha sofert una altra derrota històrica en obtenir un 5,56% dels vots i sis escons en les eleccions al Parlament de Catalunya celebrades ahir, en les quals ha perdut el 83% dels diputats que va aconseguir el 2017. Aquesta caiguda de gairebé 20 punts percentuals i 30 escons suposa un nou cop per a Cs en l'etapa liderada per Inés Arrimadas, després de la patacada soferta en els comicis generals del novembre del 2019

El candidat de Cs a la presidència de la Generalitat, Carlos Carrizosa, va afirmar al respecte que Cs no ha sabut mobilitzar l'electorat constitucionalista com hauria volgut de cara al 14-F,i que continuaran treballant al Parlament «des de la moderació i la capacitat de pacte».

En la seva intervenció per valorar els resultats del 14-F, va insistir que el partit continuarà «fent el mateix que ha fet des de l'any 2006: defensar el constitucionalisme des del centre, i amb absoluta fermesa en la lluita per les llibertats a Catalunya i la democràcia».

Per a Carrizosa, és una mala notícia l'augment d'escons dels partits independentistes, que considera que no representa la majoria de la societat catalana: «No tenen aquesta majoria social, però sí que tindran una majoria més àmplia al Parlament».

La presidenta del partit, Inés Arrimadas, que va comparèixer al costat de Carrizosa, va garantir que el partit seguirà sent «veu i refugi del constitucionalisme». Va subratllar que la victòria en vots de l'independentisme, que supera el 51% de sufragis, es basa sobre una participació del 53,5%, i va alertar que el sobiranisme «utilitza qualsevol dada que pugui utilitzar».

La presidenta del partit també va expressar la seva «tristesa» després d'haver constatat que «el separatisme surt reforçat» de les eleccions al Parlament de Catalunya. «S'acosten anys durs amb el resultat d'aquestes eleccions perquè el separatisme, malgrat no tenir majoria, ha vist reforçada la seva majoria parlamentària», va lamentar davant dels mitjans Arrimadas.

En resposta al retrocés electoral del grup taronja, Arrimadas va convocar ahir una reunió urgent del Comitè Executiu per a avui dilluns. Tot i això, la caiguda de la formació d'Arrimadas ja es podia intuir als sondejos previs a les eleccions.

Ser el partit més votat i repetir l'històric resultat de les eleccions catalanes anteriors era una quimera inassolible, però la veritat de les urnes ha acabat sent una desfeta sense pal·liatius. En menys de quatre anys, Ciutadans ha passat de ser el partit més votat a la més absoluta irrellevància.

Les eleccions catalanes eren clau per intentar refermar el lideratge d'Inés Arrimadas i poder redreçar el rumb del partit després del desastre de les últimes generals i la traumàtica marxa d'Albert Rivera. Cap d'aquests dos objectius s'ha aconseguit.

La paradoxa d'Arrimadas és que van ser les eleccions catalanes del 2017 les que la van alçar com una política de projecció nacional i com el recanvi lògic de Rivera, i són precisament aquests mateixos comicis els que l'empenyen al precipici, no només a ella, sinó a tot el seu partit.

Ciutadans portava sense trobar el seu lloc pràcticament des de les eleccions del 2017 a Catalunya, quan Arrimadas va renunciar a intentar la investidura i formar Govern a pesar que era la candidata més votada.

Catalunya era el trampolí i l'aparador, però la gran aposta era Madrid, i en aquest objectiu es va obstinar tota l'estratègia del partit. L'ocasió es va presentar en les eleccions d'abril del 2019, les primeres que va convocar Pedro Sánchez després d'arrabassar a Mariano Rajoy el Palau de La Moncloa gràcies a una moció de censura.

Alguns sondejos vaticinaven que Ciutadans superaria el PP, ja amb Pablo Casado al capdavant, la qual cosa convertiria Rivera en líder de l'oposició. No ho va aconseguir per poc. Ciutadans va obtenir 57 escons davant dels 66 del PP, el pitjor resultat dels 'populars' de la seva història recent.

No obstant això, i encara que aquesta vegada sí que sortien els números, PSOE i Ciutadans no van arribar a un entesa per formar Govern. Rivera va dir «no» a Sánchez, es van repetir eleccions al novembre i els seus votants van prendre nota i van fugir en desbandada en totes direccions.

Ciutadans va perdre 47 escons. Un càstig sense precedents que, malgrat la seva cruesa, ha tornat a repetir als comicis d'ahir diumenge a Catalunya.