El Partit Popular va patir ahir una derrota sense pal·liatius en aconseguir només tres escons, una patacada electoral més dolorosa per als populars després del sorpasso de Vox, que amb 11 escons suma més representació que PP i Cs junts. Aquest desastre, que mina el lideratge de Pablo Casado després d'implicar-se de ple en la campanya catalana, es produeix quatre mesos després de la seva decisió estratègica de trencar de forma contundent amb el partit de Santiago Abascal. El candidat del PPC, Alejandro Fernández, va admetre ahir que els seus resultats aquest 14-F han estat «molt dolents» en no haver aconseguit els dos objectius que s'havien marcat -créixer i obtenir grup parlamentari-, però creu que continua sent «imprescindible» un projecte «constitucionalista, europeista i liberal» com el popular.

Amb pràcticament el 99 % del vot escrutat, el PPC obtenia107.795 sufragis -una pèrdua de més de 77.000 vots- i tres diputats, un menys que en les eleccions catalanes del 2017, la qual cosa el situa com a última força en el Parlament. El PP només va aconseguir representació a la província de Barcelona. En la seva compareixença, Fernández va ressaltar que, ara, hauran de «ser capaços de gestionar» els mals resultats obtinguts en les eleccions d'ahir.

No obstant això, va insistir que el projecte que representa el seu partit és «més necessari que mai» tant per a Catalunya com per a Espanya, perquè és el que «no polaritza, és el de la convivència i la concòrdia». Per això, va voler llançar un «missatge de tranquil·litat i de serenitat» als votants populars. Després de felicitar el candidat del PSC, Salvador Illa, per ser el partit més votat, Fernández va lamentar la «caiguda de la participació» en aquests comicis, que, opinava, «afecta més els constitucionalis-tes.

El secretari general del PP, Teodoro García Egea, afirmava ahir que el PP no «canviarà el rumb» després del mal resultat electoral a Catalunya, i va deixar clar que els resultats obtinguts a Catalunya no són extrapolables a l'àmbit nacional.

García Egea atribuïa la derrota electoral del seu partit al «joc brut» en plena campanya electoral provocat per les noves declaracions de l'extresorer del PP Luis Bárcenas.