El partit esquerrà i ultranacionalista Autodeterminació (Vetevendosje), encapçalat per Albin Kurti, ha aconseguit la victòria a les eleccions legislatives celebrades a Kosovo amb el 48,19% dels vots, i ha duplicat el suport que tenia. Segons les dades publicades ahir per la Comissió Electoral Central de Kosovo (CIK), amb un escrutini del 97,44%, en segon lloc va quedar, amb el 17,31% dels vots, el Partit Democràtic de Kosovo (PDK), sorgit de la guerrilla separatista que va lluitar contra Sèrbia a la fi de la dècada del 1990, i que va estar 20 anys ininterrompudament en el poder, fins al 2019. Al nou Parlament també entraran, amb 20 escons garantits -d'un total de 120- les minories, la principal de les quals és la sèrbia.

Malgrat la rotunda victòria d'Autodeterminació, s'espera una complicada negociació per formar el nou Govern, atès que el partit guanyador no ha aconseguit la majoria absoluta per governar en solitari i hi ha grans rivalitats entre totes les formacions que han entrat al Parlament. La participació a les urnes va ser del 47,08%, tres punts percentuals més que en les legislatives del 2019, també guanyades per Autodeterminació encara que amb un menys suport.

Han estat les cinquenes eleccions parlamentàries des que Kosovo va proclamar unilateralment la seva independència, el 2008, i totes s'han celebrat de forma anticipada enmig de la permanent inestabilitat política del país. El 2020 van caure dos governs a Kosovo, el de Kurti mitjançant una moció de censura, al març, i al desembre el d'Avdullah Hoti, de la LDK.

El nou Executiu tindrà com a grans reptes la millora de la malparada economia, empitjorada pels efectes de la covid, amb una taxa de desocupació que supera el 50% entre els joves en un país on l'edat mitjana és de 30 anys. Un altre desafiament és la normalització de relacions amb Sèrbia, que no reconeix la independència de la seva antiga província.

L'alt representant per a la Política Exterior de la Unió Europea (UE), Josep Borrell, va manifestar que «la Unió Europea continuarà col·laborant amb les autoritats amb la intenció d'ajudar Kosovo a aconseguir avanços tangibles en el seu camí europeu».