El candidat del PSC al 14-F, Salvador Illa, va ratificar anit que es presentarà a la investidura, com havia anunciat durant la campanya electoral, després d'haver guanyat les eleccions en vots i haver empatat en 33 escons amb ERC. Des de la seu del partit, i acompanyat del líder del PSC, Miquel Iceta, i de la seva número 2, Eva Granados, Illa va celebrar que «Catalunya ha tornat aquesta nit». «El canvi és imparable», va garantir Illa, que creu que el resultat avala «el sentiment de retrobada»: «No hi ha més solució que el retrobament, i això és el que han dit les urnes avui». Per la seva banda, Iceta va celebrar que els socialistes tornen a ser «el primer partit de Catalunya»: «No ho aconseguíem des dels temps de Pasqual Maragall», va recordar.

Illa va congratular-se que els electors «hagin votat amb esperança i amb afecte» per superar «la por i l'odi». «La victòria claríssima en vots de la nostra candidatura té un significat molt clar: passar pàgina per escriure'n una de nova a Catalunya», va reiterar el candidat, en un missatge que ha anat repetint durant la campanya electoral.

Tot i el frec a frec amb els republicans, amb qui han empatat en escons, els socialistes han obtingut més vots. Per això Illa manté la seva promesa de presentar-se a la investidura: «Vaig dir que si vosaltres posàveu els vots, nosaltres posàvem el canvi». I va assegurar que «el canvi és imparable».

L'aspirant a president va traslladar un agraïment, entre d'altres, al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que l'ha acompanyat en set ocasions durant la campanya. També va donar les gràcies «pel mestratge» al primer secretari del PSC, Miquel Iceta, qui li va cedir encapçalar la candidatura. Emocionat, el presidenciable també va donar les gràcies a la seva dona i als seus pares. Illa va tenir un record per Sergi Mingote, exalcalde socialista que va morir a principis d'any al K2.

La felicitació de Pedro Sánchez

De fet, el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, no va tardar a felicitar Illa per la seva victòria a les eleccions del 14-F en un missatge a Twitter: «És una fantàstica notícia per fer possible el canvi i el retrobament pel que tant ha treballat el PSC». «Gràcies, Salvador Illa, per retornar-nos la il·lusió d'aconseguir un futur millor per a Catalunya i per a Espanya», va concloure.

Per la seva banda, Miquel Iceta, actual ministre de Política Territorial, va remarcar que la victòria d'Illa subratlla «l'encert de l'orientació política dels socialistes al llarg dels anys» i «també valida l'aposta pel diàleg i el retrobament» de Sánchez. «Hem tornat a ser el primer partit de Catalunya. No ho aconseguíem des del temps de Pasqual Maragall; hem aconseguit guanyar en vots i empatar en escons, mai vist», va insistir.

Iceta va celebrar que els socialistes han pogut oferir «la nit electoral somiada». Després que els socialistes defensessin celebrar les eleccions el 14-F i no ajornar-les per la situació de la pandèmia, el líder dels socialistes catalans va insistir que «votar era segur». I va traslladar un record a les víctimes de la pandèmia.

Els socialistes catalans van viure la victòria en una nit electoral atípica, marcada per la pandèmia i amb poc ambient a la seu del partit. Sense accés a militants, només la cúpula va acudir a fer el seguiment de l'escrutini. Tot i això, l'alegria va esclatar a la seu, i Illa es va envoltar d'Iceta, Granados, la presidenta del Congrés i Meritxell Batet, entre altres dirigents.

Com han fet en la cloenda de cada acte polític de la campanya, en què han apel·lat al canvi, ahir va tornar a sonar la cançó Changes de David Bowie, per acompanyar la compareixença d'Illa. I, amb la victòria, també va sonar Celebration, de Kool & The Gang.

L'«efecte Illa» ha fet efecte

Amb l'exministre de Sanitat Salvador Illa al capdavant, el PSC ha aconseguit rendibilitzar l'anomenat efecte Illa i convertir-se en la força més votada, tot i quedar empatats en escons a 33 amb ERC, en un Parlament en el qual les forces dels independentistes tornen a sumar majoria absoluta, i la formació d'un nou govern català es presenta complicada pels vetos creuats. El PSC ha obtingut més del 23% dels vots, complint-se així les prediccions de la majoria de les enquestes i també les seves expectatives. De fet, comptaven amb la possibilitat que es tornés a repetir la situació que ja van viure el 1999 i el 2003, quan van ser primers en vots però no ens escons, pels efectes col·laterals del sistema electoral, que proporcionalment reparteix més seients a Girona, Lleida i Tarragona. Ara els socialistes catalans han doblat la collita respecte al 2017, quan van aconseguir el seu segon pitjor resultat històric, amb 17 escons i el 13,8% dels vots. Han capgirat una debacle que va començar el 2012, coincidint amb l'esclat de l'independentisme.