El president d'ERC, Oriol Junqueras, va celebrar ahir que ERC recuperi la presidència de la Generalitat després de 80 anys. Junqueras va assegurar que ERC tornarà a presidir l'executiu català i va dir que els republicans estan compromesos en culminar el procés amb la república «estenent la mà a la resta de formacions del país».

El cap de llista d'ERC, Pere Aragonès, va instar les forces independentistes i les favorables al dret a l'autodeterminació i l'amnistia a donar-li suport per ser investit president de la Generalitat. En una compareixença, Aragonès va celebrar haver «frenat» l'operació d'Estat que pretenia «expulsar» l'independentisme de les institucions amb els vots de l'extrema dreta.

El republicà es va dirigir al president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, i li va dir que és el moment de resoldre el conflicte polític. «Resoldre-ho votant en un referèndum sense repressió, lliurement i democràticament», va apuntar. També es va dirigir a la comunitat internacional i els va demanar involucrar-se després que l'independentisme hagi fet història en superar el 50% dels vots.

«Una nova etapa»

Pere Aragonès va iniciar la compareixença celebrant que l'independentisme hagi superat aquesta frontera del 50%, i que s'iniciï una «nova etapa» a Catalunya. «Tenim una força immensa per aconseguir l'amnistia, l'autodeterminació, la llibertat dels presos polítics i els exiliats. El resultat és clar», va apuntar.

El republicà es va comprometre a «posar d'acord» totes les forces polítiques independentistes i les partidàries al dret a decidir, l'autodeterminació i l'amnistia. Va celebrar que el resultat del 14-F suposi tenir una majoria de diputats d'esquerres i que cal un «lideratge» d'ERC per l'amnistia, l'autodeterminació i la reconstrucció des de l'esquerra.

Aposta per la via àmplia

Així, Aragonès va insistir en l'aposta per la via àmplia i es va dirigir a tots els catalans per dir-los que «treballaran per a tothom». També va constatar que «no hi ha temps per perdre» i va instar totes les forces a sumar-se a la via àmplia. Va dir que no es conforma amb rebre el suport dels diputats independentistes sinó que vol sumar a la governabilitat els favorables a l'amnistia i l'autodeterminació.

Prèviament, el líder d'ERC al Parlament i cap de campanya dels republicans, Sergi Sabrià, va atribuir la baixa participació en primer lloc a la pandèmia, però també «a l'Estat i als seus tribunals», perquè entén que «no era el moment» de fer els comicis.

En una compareixença realitzada a la seu nacional d'ERC, en la qual a diferència del que és habitual les nits electorals no hi havia militants del partit, Sabrià va agrair l'esforç realitzat per tots aquells que van garantir que poguessin celebrar-se les eleccions «en circumstàncies tan difícils».

Va destacar, en aquest sentit, com a fets molt positius que s'hagin pogut constituir el 100 % de les meses i que hi hagi hagut una jornada caracteritzada «per la normalitat malgrat l'anormalitat» que hagin tingut lloc en plena pandèmia de la covid-19.

Sergi Sabrià també va valorar positivament l'increment del vot per correu, i que 270.000 catalans han triat aquest sistema per votar en els comicis, va precisar.