La candidata de la CUP-Un Nou Cicle Per Guanyar (UNCPG) a les eleccions del Parlament de Catalunya, Dolors Sabater, va erigir la seva formació com l'opció «clau» per condicionar la governabilitat a Catalunya després d'obtenir 9 diputats i va demanar «plantar cara al marc autonomista».

Un cop finalitzat l'escrutini, va emplaçar JxCat, ERC i ECP a reunir-se avui dilluns per articular consensos al voltant de l'autodeterminació, l'amnistia, el pla de rescat social per fer front a la pandèmia i la lluita contra el canvi climàtic. «Sobre aquestes idees ja hi ha un consens, però l'hem de convertir en propostes concretes i serà a partir d'aquí que decidirem la nostra posició a l'hora configurar o donar suport a un Govern», va dir.

Després de pujar cinc escons en relació amb els resultats de 2017, Sabater va assegurar que aquest resultat «valida» l'aposta per la confluència amb Guanyem i altres forces de l'esquerra independentista i també reafirma «la idea que no es pot separar la lluita independentista de la lluita per un canvi social i econòmic i que no podem permetre que hi torni a haver un cicle en què l'independentisme tot i ser majoritari estigui estancat i no avanci».

La cap de llista de la CUP va remarcar que el moment actual «és greu» amb l'arribada amb força de l'extrema dreta de Vox al Parlament -«una situació que mai hauríem imaginat»-; i amb una situació econòmica i social «d'extrema gravetat», així com una «extrema repressió» i una manca de solució del conflicte polític entre Catalunya i l'Estat.

Aquest context força la CUP a «no perdre ni un minut» i posar-se en contacte amb els representants polítics «amb qui poden parlar» per pactar un «full de ruta» de país que permetin «aturar la repressió i avançar socialment».

Segons l'exalcaldessa de Badalona, els 9 diputats obtinguts donen a la formació anticapitalista «un paper clau per condicionar» la legislatura. «Si avui s'ha vist alguna cosa és que aquest país és persistent en dues coses: en reclamar el dret a l'autodeterminació i que cada vegada va més cap a l'esquerra», va subratllar.

La número 1 de la CUP va fer també una crida a «plantar cara al marc autonomista que ens priva els drets, persegueix l'autodeterminació, castiga, empresona i exilia l'independentisme». «No hi ha partidisme que valgui»,va advertir abans de tornar a reclamar una taula de partits i moviments socials per decidir «com rescatem la població catalana d'aquesta gravíssima crisi».

«Ja he parlat amb els representants dels partits polítics amb els quals podem parlar -amb JxCat, ERC i ECP- i els hi he demanat que, ben aviat, si cal demà mateix ens reunim», va dir ahir.

Un d'aquests consensos que va demanar Sabater és el d'un «pacte de les forces democràtiques» per evitar que la irrupció de Vox amb 11 escons «comporti un creixement del discurs de l'odi» a Catalunya.

En aquesta línia, la número 2 de la formació anticapitalista per Barcelona, Eulàlia Reguant, va dir que l'arribada de Vox és «l'enèsima excepcionalitat democràtica» i va fer una crida a bastir un «compromís antifeixista».