El comissari europeu del Mercat Interior, Thierry Breton, va explicar aquest dilluns que estan estudiant «una paleta de recomanacions» per viatjar sense restriccions aquest estiu, entre les quals un certificat d'immunitat al coronavirus i un test ràpid.

«Per poder reprendre una vida gairebé normal i una vida social, fan falta dues coses: passar aquesta fase i respectar els gestos, i donar als que es vulguin moure garanties que no són portadors del virus, per ells i pels altres», va dir Breton a la cadena BFM TV.

Breton, que va reconèixer que els responsables de turisme de diversos països europeus estan demanant mesures per permetre els viatges, va manifestar que es pot establir algun tipus de certificat sempre que els que vulguin ser vacunats hagin pogut fer-ho.

La segona condició serà que hi hagi tests ràpids «fiables i el més exactes possible», que és en el que estan treballant i reflexionant junt amb els científics, per tenir proves «amb rapidesa i en abundància».

«A l'entrar en un avió o bé es fa un test ràpid o bé es mostra un certificat d'immunitat», va dir Breton, que va assenyalar que les companyies aèries també examinen opcions.

El comissari francès, al capdavant des de la setmana passada d'un grup de treball sobre la producció de vacunes a la Unió Europea, va explicar que la falta de vacunes a Europa es deu a la producció.

«Tenim tres vacunes autoritzades, dues més en les pròximes setmanes. En menys d'un any tindrem cinc vacunes que funcionen, és tot un èxit científic. El problema és la producció, cal augmentar en potència les nostres eines industrials», va indicar.

La solució no passarà per construir noves fàbriques, cosa que podria allargar-se uns cinc anys, sinó reforçar el recolzament de les que ja existeixen, una desena a Europa i Suïssa, va estimar.Segons Breton, el seu objectiu és que d'aquí a finals d'estiu tots els ciutadans de la Unió Europea que vulguin vacunar-se hagin pogut fer-ho.

«Hem de convertir-nos en el primer continent en termes de producció de vacunes en un termini de 18 mesos», va reclamar.