Vox va irrompre ahir al Parlament català com la quarta força amb 11 escons, més que la suma entre Cs (6) i PP (3), en la seva primera contesa electoral, i el seu candidat, Ignacio Garriga, s'autoproclamava «líder de l'oposició al separatisme i a l'esquerra». En la seva compareixença per valorar els resultats electorals al costat del president del partit, Santiago Abascal, Garriga va avisar que Vox no es desmarcarà «ni un mil·límetre» en el seu discurs de la campanya electoral. Així i tot, Garriga va afirmar que els resultats de Vox no són cap victòria perquè l'independentisme seguirà a les institucions i en disposició de governar.

La formació d'extrema dreta ha obtingut representació a totes les circumscripcions: set diputats per Barcelona, dos per Tarragona i un per Lleida, el que que li dona dret a tenir grup parlamentari propi en tenir més de cinc escons. Amb el 99,62 % del vot escrutat, Vox obtenia més de 216.387 vots, gairebé el doble que el PPC -107.795- i prop de 60.000 vots més que Cs.

«Ens van dir ´No passareu'. Hem passat, passarem i continuarem treballant fins a desallotjar-los de totes les institucions de Catalunya», va afegir Garriga, i va assegurar que no defraudaran. Aclamat a l'hotel Avenida Plaza, fidels ultradetrans corejaven el seu nom abans d'entonar altres càntics com «Hem votat a Vox» i , una minoria, «Puigdemont, a presó'».

Al seu costat, el president de Vox, Santiago Abascal, parlava de gesta històrica: «Vox és avui la primera força política nacional a Catalunya, Vox és avui la primera sigla amb un projecte nacional a Catalunya» i refermava la seva «responsabilitat» per «reconstruir una alternativa per recuperar l'ordre constitucional». «Això ens obliga a estendre la mà a molts milions d'espanyols que avui ens estan mirant amb inquietud i que han de saber que Vox estarà a l'altura de les circumstàncies».

Tots dos va emfatitzar que l'objectiu és «recuperar» Catalunya dels partits separatistes. I Garriga va recordar els punts que guiaran la seva tasca: «Serem la veu perquè s'acabi la immigració il·legal, perquè a les escoles es parli espanyol, perquè tothom pugui treballar i per recuperar aquesta Catalunya que ens han arrabassat». Abascal, però, va alertar que no es pot caure en l'«eufòria». El resultat de les eleccions, amb PSC, ERC i Junts com els tres partits més votats, són «uns mals resultats per a Espanya i, per tant, són un mals resultats per a Vox», avisava amb la intenció, va dir, d'afrontar el seu «petit èxit» amb «amplitud de mires i sense eufòries».

Superant els 200.000 vots, l'èxit de Vox a Catalunya ha tingut reflex en tot el territori. A més, augmenta el suport obtingut respecte a les eleccions generals del 10 de novembre del 2019. Llavors va obtenir un percentatge de vot del 6,33 per cent, gairebé un punt i mig inferior a l'obtingut ahir. Amb el resultat d'aquest diumenge, Vox ja està present en un total de tretze parlaments autonòmics: Madrid, Múrcia, Castella i Lleó, Cantàbria, Aragó, València, Astúries, Balears, Andalusia, Ceuta, Melilla, el País Basc i Catalunya.