El president del PP, Pablo Casado, ha decidit simbolitzar la seva ruptura amb el passat desprenent-se de la seu de Génova, casa del partit des de temps d'Aliança Popular, i buscarà una nova ubicació per rellançar al PP com un projecte de centre que recuperi la unitat en aquest àmbit ideològic.

Casado ha ofert als seus un revulsiu en forma de mudança després del mal resultat obtingut a Catalunya, on els populars han estat incapaços de rendibilitzar la caiguda de Ciutadans i han vist com Vox els avançava i els doblava en vots. Davant els seus dirigents i barons, reunits ahir al Comitè Executiu Nacional, va escenificar un nou divorci amb els casos de corrupció pretèrits, dels quals no tornarà a parlar i als quals, junt amb el PSOE, culpa de la reculada electoral a Catalunya.

El PP ha sofert una «tempesta perfecta» en la campanya, on les acusacions del seu extresorer Luis Bárcenas els van fer «caure a plom», però el rumb fixat en la moció de censura contra Vox és el correcte i és el full de ruta que continuarà guiant el PP, va argumentar Casado. El líder del PP va reprendre els qui li han reclamat autocrítica perquè «ningú» ho va fer després que el PP passés en cinc anys de 19 a 4 diputats a Catalunya. I va oferir als seus debat amb la celebració d'una convenció nacional a la tardor, la primera des de la celebrada el 2018 a Sevilla, anterior a la moció de censura que va fer fora Mariano Rajoy de la Moncloa.

Després d'oferir múltiples entrevistes desvinculant-se de Bárcenas i dels seus antecessors, va dir que no donarà més explicacions «sobre cap qüestió passada que correspongui a una acció personal que no hagi estat en benefici del partit o fins i tot hagi pogut perjudicar-lo». El cost electoral és molt alt i el PP no es pot permetre aquest «mal inassumible» davant el calendari judicial.

I és que els pròxims mesos i setmanes el PP veurà com els seus expresidents Mariano Rajoy i José María Aznar acudeixen com a testimonis al judici sobre la caixa B, el Congrés investiga la suposada operació parapolicial per destruir proves i segueix la instrucció de Púnica sobre el PP madrileny, bressol polític de Casado.

Casado va emmarcar en una «regeneració sense actituds inquisitorials» la marxa de Génova perquè el que està jutjant l'Audiència Nacional és la reforma de la seu amb diners de la caixa B. Adeu a la vinculació amb els casos de corrupció, però també a les imatges de populars celebrant al balcó victòries electorals.

El secretari general del PP, Teodoro García Egea, serà l'encarregat de buscar una nova casa per al PP, la localització de la qual és encara una incògnita. La decisió va rebre el suport de barons com Isabel Díaz Ayuso i l'extremeny José Antonio Monago, que van prendre la paraula al Comitè, i també és «adequada» segons el parer del portaveu nacional, l'alcalde de Madrid José Luis Martínez-Almeida.