Els Mossos d'Esquadra han detingut el raper Pablo Hasel en un operatiu que ha començat aquest dimarts abans de les 7 del matí. La detenció s'ha produït cap a dos quarts de 9 del matí i els Mossos d'Esquadra s'han emportat Hasel enmig de crits de suport d'estudiants i altres persones que s'havien concentrat a la universitat. Els Mossos han tret un a un els estudiants que s'havien atrinxerat a l'edifici amb el raper per donar-li suport, en una tancada que va començar dilluns. Hasel està condemnat a 2 anys i 9 mesos per l'Audiència Nacional per enaltiment del terrorisme i justificava la tancada al rectorat per evitar posar "fàcil" la detenció perquè ingressi a presó. El termini per entrar a un centre penitenciari va vèncer divendres passat.

Un dispositiu policial ampli ha envoltat l'edifici del rectorat de la Universitat de Lleida aquest dimarts a primera hora del matí. Agents antiavalots dels Mossos d'Esquadra han desmuntat les barricades que els activistes que donen suport a Pablo Hasél havien muntat amb mobiliari de la universitat als accessos de l'edifici per bloquejar l'entrada de la policia.

Un cop a dins, els agents han tret un a un els estudiants que s'havien atrinxerat amb Hasel i els han identificat, però no consten detencions a part de la del raper. No s'han produït càrregues. Quan Hasel s'ha quedat sol, els Mossos l'han detingut.

9

Els Mossos detenen el raper Pablo Hásel a la Universitat de Lleida

El raper ha sortit detingut pels Mossos, que l'han emmanillat just abans d'entrar al cotxe policial. Abans, ha cridat "Mort a l'estat feixista", davant de les persones concentrades per donar-li suport.

L'Audiència Nacional va confirmar aquest dilluns l'ordre d'empresonament contra el raper, que havia presentat un recurs de súplica. El tribunal rebutja el recurs, com demanava la fiscalia, i manté vigent l'ordre d'empresonament, que donava de termini fins divendres passat a Hasel per ingressar voluntàriament a presó per complir la pena de nou mesos per enaltiment del terrorisme amb l'agreujant de reincidència i injúries a la Corona i les forces de seguretat.

El rector de la UdL volia que el tancament de Hasél acabés amb "diàleg" i veu la detenció a la universitat un "fracàs"

El rector de la Universitat de Lleida, Jaume Puy, volia que el tancament del raper Pablo Hasél a l'edifici del rectorat acabés amb una "solució dialogada". En una entrevista a Catalunya Ràdio quan s'estava realitzant l'operatiu dels Mossos per detenir el raper, Puy ha afirmat que a aquesta situació no s'hi hauria d'haver arribat "mai" i que és un "fracàs" per part dels que "tenen responsabilitat en l'afer". Puy ha dit que l'"única arma" a la universitat és la "paraula" i ha insistit en el "diàleg". També ha assegurat que respecta l'acte de protesta de Hasél i el "fons" però l'ha qüestionat d'aquesta manera: "Se'ns fa difícil entendre que persones que demanen la llibertat entrin a un edifici públic i posin unes cadenes a les portes".Les reaccións dels perfils públics

Aragonès sobre la detenció de Hasél: "El codi penal és anacrònic i protegeix més la corona que els ciutadans"

El cap de llista d'ERC a les eleccions del Parlament, Pere Aragonès, ha afirmat aquest dimarts sobre la detenció de Pablo Hasél que "el codi penal és absolutament anacrònic, que persegueix la llibertat d'expressió i protegeix la corona més que els ciutadans". En una entrevista a 'Els matins' de TV3, ha apuntat que això els enforteix en les seves "conviccions republicanes i en la necessitat de passar pàgina d'un estat espanyol que encara manté com a delicte cantar cançons". Aragonès ha dit que els Mossos d'Esquadra han actuat com a policia judicial i han hagut de complir les ordres de l'Audiència Nacional sobre l'empresonament de Hasél.

  • ENQUESTA | Què penses sobre l'ingrés a presó del cantant Pablo Hasél?

Jordi Sànchez creu que la detenció de Hasél és "una mostra més d'aquest retrocés que Espanya fa molt de temps que viu"

El secretari general de JxCat, Jordi Sànchez, creu que la detenció de Pablo Hasél és "una mostra més d'aquest retrocés que Espanya fa ja molt de temps que viu", tot i que ha celebrat "afortunadament cada vegada són més les veus que expressen la seva incomprensió i rebuig". En declaracions a 'El matí de Catalunya Ràdio', ha apuntat aquest dimarts que és "una prova més d'aquesta intolerància que s'ha apoderat dels organismes judicials i de bona part dels polítics a l'estat espanyol. És una barbaritat que qualsevol persona per una actuació en exercici de la llibertat d'expressió hagi d'entrar a la presó", ha afegit.Albiach veu la detenció de Hasél com una "anomalia" i una "injustícia"

La candidata dels comuns, Jéssica Albiach, considera una "anomalia" que el raper Pablo Hásel estigui a punt d'entrar a la presó després de ser detingut a la Universitat de Lleida. En una entrevista a TV1, Albiach ho ha qualificat de "molt mala notícia i injustícia" i ho ha contraposat amb el fet que neonazis es puguin manifestar impunement per homenatjar la División Azul. "Aquestes persones fan actes sense que se'ls obri una causa i una persona per rapejar i dir coses que tothom veu a les portades, que el Borbó és un lladre, està a punt d'entrar a presó", ha afegit. D'altra banda, Albiach ha instat a tramitar amb urgència la proposició de llei al Congrés per "blindar" la llibertat d'expressió.El ministre Garzón creu que la detenció de Hasél és "símptoma de dèficits democràtics greus"

El ministre de Consum, Alberto Garzón, ha assegurat aquest dimarts que la detenció del raper Pablo Hasél és "un símptoma de dèficits democràtics greus" a l'Estat. Garzón, que es pronuncia en la línia del que va apuntar el líder de Podem i vicepresident del govern espanyol, Pablo Iglesias, també en referència als presos polítics, quan va afirmat que no vivim en una normalitat democràtica. Segons Garzón, els que neguen aquests dèficits democràtics greus "fan un mal favor a les coses que sí que funcionen bé a la democràcia espanyola, que també són moltes".

Ponsa: "Avui s'empresona la llibertat d'expressió que també van enviar a l'exili i que amenacen freqüentment"

La consellera de Cultura, Àngels Ponsa, ha lamentat aquest dimarts, sobre la detenció del raper Pablo Hasel, que "avui s'empresona la llibertat d'expressió que també van enviar a l'exili i que amenacen freqüentment". En una piulada, la titular de Cultura ha criticat que és una "anomalia democràtica de la qual no en volem formar part". "Força Pablo Hásel", ha afegit Ponsa.