Els detectors del projecte SMART, de l'Institut d'Astrofísica d'Andalusia (IAA-CSIC), des dels observatoris de Calar Alto (Almeria), Sevilla, La Sagra (Granada), Sierra Nevada i La Hita (Toledo) han registrat el pas d'una bola de foc sobre el sud-oest i centre peninsular a 213.000 km/hora.

Segons l'anàlisi de l'investigador principal del projecte SMART, José María Madiedo, de l'Institut d'Astrofísica d'Andalusia (IAA-CSIC), la bola de foc va ser gravada a les 6.00 (hora local peninsular espanyola).

El fenomen s'ha produït a l'entrar a l'atmosfera terrestre una roca procedent d'un cometa a una velocitat d'uns 213.000 quilòmetres per hora.

A la província de Badajoz

El xoc amb l'atmosfera a aquesta enorme velocitat va fer que la roca es tornés incandescent, generant-se així una bola de foc que es va iniciar a una altitud d'uns 117 quilòmetres sobre el sud-oest de la província de Badajoz.

Des d'allà la bola de foc va avançar en direcció nord-est fins que finalment es va extingir a una altitud d'uns 82 quilòmetres sobre la localitat de Villafranco del Guadiana després de recórrer a l'atmosfera una distància total d'uns 67 quilòmetres.

Els detectors del projecte SMART operen en el marc de la Xarxa de Bòlids i Meteors del Sud-Oest d'Europa (SWEMN), que té per objectiu monitoritzar contínuament el cel per tal de registrar i estudiar l'impacte contra l'atmosfera terrestre de roques procedents de diferents objectes del Sistema Solar.