El portaveu d'Unides Podem al Congrés dels Diputats, Pablo Echenique, ha recolzat aquest dimecres els actes de protesta als carrers de diferents ciutats espanyoles després de l'empresonament del raper Pablo Hasél, que han derivat en aldarulls i càrregues per segon dia consecutiu, i ha reclamat una investigació després de la «violenta mutilació de l'ull» d'una jove en els incidents de Barcelona.

En un missatge publicat en el seu compte personal de Twitter, el dirigent de la formació morada ha traslladat tot el seu recolzament «als joves antifeixistes que estan demanant justícia i llibertat d'expressió als carrers».

Des d'Unides Podem han traslladat reiteradament el seu recolzament al raper i ha anunciat que registrarà al Ministeri de Justícia una petició d'indult. «Entenem que no pot ser normalitat democràtica que, mentre es tanqui la investigació per la presumpta corrupció en la monarquia, s'empresoni qui la critica en cançons», va assenyalar aquest dilluns el president del grup parlamentari, Jaume Asens.

Així mateix, Unides Podem va registrar una proposició de llei en el Congrés per protegir la llibertat d'expressió en la qual planteja la derogació d'articles del Codi Penal que al seu judici «atempten» contra aquest dret constitucional, com el cas dels delictes d'injúries a la corona i institucions de l'estat, contra els sentiments religiosos o enaltiment del terrorisme.

Investigació per la mutilació d'un ull

En la mateixa línia, Echenique ha reclamat una investigació després que una jove que va resultar ferida la nit d'aquest dimarts durant els disturbis a Barcelona hagi perdut l'ull. La manifestant, que està ingressada a l'Hospital Clínic de Barcelona i serà operada aquest dimecres, ha patit un esclat del globus ocular, està greu però no es tem per la seva vida, han indicat aquestes fonts.

«La violenta mutilació de l'ull d'una manifestant ha de ser investigada i s'han de depurar responsabilitats amb contundència», ha remarcat el portaveu d'Unides Podem al Congrés. En aquest sentit, Asens ha reiterat la petició a la Generalitat de Catalunya per prohibir l'ús de bales de foam per part dels Mossos d'Esquadra. «Rapejar no pot ser delicte i manifestar-se en solidaritat a Hasél no pot comportar el risc a perdre ull. La nostra solidaritat amb les víctimes i represaliades per l'actuació dels Mossos», ha defensat en un fil publicat en el seu compte personal de Twitter.

En aquest sentit, ha instat el Govern d'ERC i Junts a modificar la normativa i prohibir l'ús de les boles de foam, a més de reclamar explicacions per l'actuació dels Mossos d'Esquadra. Podem va presentar el 2019 una moció en aquest sentit, a la qual es van oposar Junts, Cs, ERC, el PSC i el PP, tot i que va ser recolzada per organitzacions de defensa dels drets humans, ha recordat.El PP carrega contra el PSOE

El president del Partit Popular, Pablo Casado, en canvi, ha denunciat la «greu irresponsabilitat» que suposa que des de Podem s'impulsin els disturbis als carrers durant les protestes per l'empresonament del raper Pablo Hasél, uns fets que haurien «de tenir conseqüències polítiques».

També la portaveu del PP al Congrés, Cuca Gamarra, li ha recriminat que aquest tipus de missatges animen els actes violents. «Una vergonya que els vàndals comptin amb l'alè d'un partit del Govern. Aquesta és l'anormalitat democràtica que tenim i que (Pedro) Sánchez consent», ha censurat.

En la mateixa línia s'ha pronunciat el secretari general del PP, Teodoro García Egea. «La normalitat democràtica és que partits com Podem no condemnin la violència contra les FCSE i impulsin aquest tipus de disturbis», ha indicat.

Condemna de l'Ajuntament de Madrid

La vicealcaldessa de Madrid, Begoña Villacís, ha qüestionat «què té d'antifeixista» llançar llambordes a un policia de servei, després dels disturbis en favor del raper Pablo Hasél a la Puerta del Sol aquest dimecres, en resposta a Echenique. La líder 'taronja' li ha demanat a Echenique la seva adreça per enviar-li «la factura de les destrosses» i que no la paguin «tots els madrilenys».

L'alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, ha condemnat «fermament» la violència en la concentració de la Puerta del Sol en favor del raper i ha assegurat que els «violents i els que no accepten les normes no tenen cabuda en la societat». «Condemno fermament la violència i demano a tots els partits polítics que s'hi pronunciïn en contra de manera clara», ha publicat el regidor a les seves xarxes socials, on també ha mostrat el seu «recolzament total i rotund» a les forces de seguretat de l'Estat.

El regidor i portaveu nacional del PP ha contestat a Echenique que el «problema no és Podem», sinó «el que els manté en el Govern», amb referència al PSOE.