La delegada del Govern a Catalunya, Teresa Cunillera, va detallar ahir les inversions efectuades per l'Estat en territori català el 2020 així com altres mesures no econòmiques, per demostrar el «compromís» de l'Executiu de Pedro Sánchez amb els catalans.

«El Govern de l'Estat té un gran compromís amb Catalunya i, per sobre de tot, amb els catalans i catalanes. Aquest compromís s'ha demostrat àmpliament amb fets, i no ha quedat només en paraules, especialment en els temps de pandèmia», ha assegurat en roda de premsa des de Barcelona.

El document recull les transferències de recursos fetes per l'Estat l'últim any per ajudar a minimitzar l'impacte de la pandèmia. En total, es tracta de 3.265,5 milions d'euros que es distribueixen de la següent forma: 3.165,6 milions del Fons covid-19, 45,5 milions del Fons Social Extraordinari, 51,4 milions del Pla de mesures econòmiques extraordinàries i 3 milions del Fons d'Alimentació Infantil. A aquests fons transferits, va dir Cunillera, cal sumar les ajudes que l'Estat ha donat a empreses i treballadors catalans. En aquest sentit, 816.331 catalans en ERTO han rebut prestacions per un import total de 2.432,4 milions d'euros i que 6.247 catalans més que van esgotar la seva prestació per desocupació durant el primer estat d'alarma han rebut un subsidi extraordinari per un import total de 3,2 milions d'euros a desembre de 2020. Així mateix, el Govern va destinar 828,7 milions a prestacions extraordinàries per a treballadors autònoms i ha avalat 115.834 empreses i treballadors autònoms a través de la línia ICO Covid-19. En paral·lel, va dir Cunillera, s'han engegat actuacions com la retirada del control extraordinari de la despesa.