Al voltant de la meitat dels pacients hospitalitzats amb covid-19 greu i que presentaven nivells elevats d'una proteïna anomenada troponina tenien danys al cor, com la miocarditis, almenys un mes després de rebre l'alta.

Un estudi fet en hospitals britànics i que publica la revista de la Societat Europea de Cardiologia assenyala que aquests danys inclouen inflamació del múscul cardíac (miocarditis), cicatrització o mort del teixit cardíac, restricció del subministrament de sang al cor i combinacions de les tres.

L'estudi, en el qual van participar 148 persones donades d'alta fins a juny de l'any passat, és el més gran realitzat per investigar als pacients convalescents de covid-19 amb nivells elevats de troponina, la qual s'allibera en la sang quan el múscul cardíac es lesiona. «Les lesions relacionades com la inflamació i la cicatrització del cor són comuns en els pacients amb covid-19 amb elevació de troponina donats d'alta de l'hospital, encara que són d'abast limitat i tenen poques conseqüències per a la funció del cor», va assenyalar Marianna Fontana, de l'University College de Londres. Molts dels hospitalitzats presentaven nivells elevats de troponina durant la fase de malaltia crítica, quan l'organisme munta una resposta immunitària exagerada a la infecció.