«Resignació i aguantar la respiració fins que puguem treure el cap de sota l'aigua». Així s'expressava el president de Berga Comercial, Xavier Orcajo, després de conèixer que no hi hauria canvis en les restriccions que afecten el sector comercial.

De totes formes, Orcajo no es mostrava gens sorprès per la decisió del Govern i explicava que «els comerços no podem fer res més i intentar demanar a tothom que compleixi el màxim possible amb les mesures perquè baixin els nivells d'alarma i puguem obrir quan la cosa estigui millor». En aquest sentit, explicava que davant d'una campanya de rebaixes que «no ha pogut ser», dijous i divendres a Berga trauran les gangues al carrer, i que l'esperança ara és que la situació millori ja de cara a Setmana Santa.

Qui tampoc mostrava sorpresa per la continuïtat de les restriccions en el sector del comerç és la presidenta de la UBIC de Manresa, Tània Infante, que assegurava que les restriccions suposen «una setmana més de patiment» davant d'una situació que «ja és molt complicada». I davant un possible canvi en les restriccions vigents, creu que tot dependrà de com evolucionin les dades de la pandèmia en la propera setmana. De totes formes, assegura que «en l'àmbit comercial necessitem començara treballar amb una mica de normalitat, però sembla que serà difícil».

Per la seva banda, els centres comercials acusen el Procicat de condemnar-los a una situació «insostenible» després de 160 dies de tancament. Víctor Garcia, portaveu de l'Associació Espanyola de Centres Comercials a Catalunya, assegura que la decisió del Govern d'allargar les restriccions actuals «és bastant decebedora» i «crítica» per a un sector que acumula tres mesos més de tancament que les botigues de carrer i dos mesos més que les grans superfícies. «És una situació incomprensible, és l'únic lloc d'Europa on s'està produint un tancament tan agressiu i una discriminació tan clara dins d'un sector, no ho entenem i se'ns fa insostenible», lamenta Garcia.

Garcia lamenta que, tot i que les dades «semblava que donaven suport a una possible desescalada», el Procicat descartés ahir aixecar les limitacions al seu sector. «Havíem interpretat que es relaxaria una mica, no demanàvem una obertura total ni al 100%», afegeix.