L'Audiència Provincial de Madrid ha condemnat Paco Sanz, conegut com l'home dels 2.000 tumors, a dos anys de presó per estafa, així com a la devolució de 36.918 euros al simular que patia una malaltia letal i que si no viatjava als Estats Units per curar-se, es moriria.

La sentència és fruit de l'acord arribat entre la defensa de Paco Sanz i la Fiscalia en la primera sessió del judici pel qual el processat va reconèixer els fets i el Ministeri Públic va reduir la seva petició de condemna de sis anys a només dos. No obstant, es va arribar a un acord pel que fa a la responsabilitat civil sobre cadascun dels afectats.

El mateix va passar amb la seva exparella, Lucía Carmona, per a la qual la Fiscalia demanava tres anys de presó i, després de reconèixer l'estafa, va quedar reduït a un any i nou mesos de presó.

Ara, l'Audiència fixa en 36.918 euros (dels presumptament 260.000 estafats) la quantitat que haurà de tornar als vint demandants, entre ells l'actor Santi Rodríguez, l'humorista José Mota i el presentador del programa de televisió 'Gran Hermano', Pedro García Aguado.

El condemnat haurà de pagar també una multa de 2.160 euros, segons ha acordat el tribunal, que condemna la seva exparella Lucía Carmona a pagar 911 euros pel delicte.

Segons la sentència, a Paco Sanz li van diagnosticar la malaltia de la síndrome de Cowen el 2009, que es «caracteritza per l'aparició de tumors benignes» però sense risc de morir, per la qual cosa es va aprofitar de la seva malaltia per obtenir «un lucre patrimonial il·lícit des del 2010 fins al 2017».

Durant aquest període de temps, Paco Sanz va fer creure, a través de xarxes socials i mitjans de comunicació, que la seva malaltia era «molt greu», per la qual cosa va crear una pàgina web en la qual exagerava els símptomes de la seva malaltia amb la finalitat de «commoure les persones» perquè li donessin diners i finançar així un suposat tractament als Estats Units. Però en realitat, segons explica la sentència, «consistia en un assaig experimental gratuït i sense cap cost».

Per aconseguir més donatius, Sanz donava la possibilitat de rebre diners mitjançant missatges de text, pel que va aconseguir estafar milers de persones.

La seva exparella, Lucía Carmona, era titular d'un dels comptes bancaris així que, segons la sentència, es va lucrar d'aquests donatius, amb els quals van comprar viatges, tecnologia d'alta gamma i un cotxe, entre altres coses.

Finalment, el tribunal no ha considerat que els personatges públics se'ls indemnitzi amb el doble de la quantitat que van donar i també per danys i perjudicis, una cosa que el lletrat de l'associació Anfitec, Manuel Merino, va qualificar durant el judici d'«excessiu» ja que «Paco Sanz està condemnat per a tota la vida».