La cúpula dels Mossos d'Esquadra s'ha conjurat per aïllar-se del «soroll» que envolta la seva gestió dels disturbis en les protestes pro-Hasél, malgrat el malestar en el cos per les crítiques de JxCat, que de rebot han tensat les relacions del cos amb el conseller d'Interior, Miquel Sàmper.

Quatre nits seguides de disturbis a Catalunya en les protestes contra la presó de Hasél han tornat a posar en el focus els Mossos, després que una jove perdés un ull suposadament per un projectil de precisió, fins al punt que Sàmper ha instat el Parlament a revisar el model d'ordre públic i el seu partit, JxCat, ha censurat la «inacceptable resposta policial».

Es tracta de la primera crisi d'ordre públic a Catalunya des que el major Josep Lluís Trapero va ser restituït al capdavant dels Mossos el 12 de novembre i, com va passar en els disturbis d'octubre de 2019 després de la condemna a la cúpula del procés, ha evidenciat tensions entre l'executiu -i els grups que li donen suport- i els Mossos. De fet, Ciutadans ha anunciat que denunciaran davant la Fiscalia la conselleria d'Interior per prevaricació «per la no defensa» dels propis cossos de seguretat, als quals han posat «als peus dels cavalls».

Com cada divendres, el major Trapero va reunir ahir la cúpula dels Mossos al complex Egara, encara que de manera excepcional per tractar els incidents d'aquesta setmana en les protestes a favor de Hasél, que s'han saldat amb 59 detinguts, desenes de ferits, centenars de contenidors cremats, agressions a la policia i danys al mobiliari urbà i a comerços.

En la reunió de la cúpula, una quarantena de comandaments van defensar i elogiar l'actuació dels agents a peu de carrer durant els disturbis i es van conjurar per aïllar-se del «soroll» que en ocasions envolta les seves intervencions, però també del «silenci», en referència a la falta de suport institucional.

A més, els comandaments van subratllar que el model d'ordre públic a Catalunya el decidirà el Parlament, el Govern i la societat, i, mentrestant, seguiran treballant amb les eines disponibles per seguir prestant el seu servei a la societat, fugint del corporativisme i mantenint l'autocrítica.