La pandèmia de covid retrocedeix a nivell global, amb un descens del 16% en els casos setmanals i del 10% en les morts, però l'Organització Mundial de la Salut (OMS) va demanar ahir al món que no baixi la guàrdia i, més encara, que prepari millors aliances per a les noves pandèmies que oferirà el futur.

En la mateixa jornada en la qual els líders del G7 es van reunir de manera virtual per analitzar la lluita comuna contra el coronavirus, el director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, va demanar a aquestes i altres economies un «tractat contra les pandèmies» que permeti respondre millor a les crisis sanitàries per venir. «El món és ara ostatge d'un petit virus, amb el qual hem vist que l'atenció a la salut és un tema central, i tots, ja siguin el G7, el G20 o el G77, han de prendre-s'ho seriosament», va advertir Tedros a la Conferència de Seguretat de Munic.

La seva crida a la solidaritat va trobar resposta entre països del G7 com els EUA, que va anunciar la donació de 3.200 milions d'euros per al desenvolupament i la distribució equitativa de les vacunes contra la covid-19 a nivell global, o Alemanya, que va prometre 1.500 milions d'euros més per a la lluita mundial contra la covid. «Hi ha un moviment creixent a favor de l'equitat en el repartiment de les vacunes, i dono la benvinguda als líders mundials, que estan responent al desafiament», va respondre sobre aquest tema, en un comunicat, el propi Tedros.

La cooperació augmenta mentre les xifres de la pandèmia descendeixen: dimecres es va registrar la xifra més baixa de contagis diaris des de l'1 de setembre (220.000) i també el mínim de morts en tres mesos (7.200). Dijous va haver-hi un esperat repunt i es va arribar als 350.000 casos diaris (les taxes globals de contagis solen augmentar a mesura que s'acosta el cap de setmana), però les tendències apunten al fet que aquesta setmana també s'aconseguirà un descens en els positius superior al 10% respecte als set dies anteriors.

Gairebé tots els països més afectats en xifres absolutes (els EUA, l'Índia, Rússia, el Regne Unit, França, Espanya...) mostren en les seves gràfiques una pronunciada caiguda en els seus casos diaris, amb la preocupant excepció del Brasil, on la taxa de contagis per jornada segueix sense baixar, en plena època de carnestoltes. Els casos globals segons l'OMS ascendeixen a 109,5 milions, i els morts en la pandèmia són 2,42 milions. Amèrica i Europa són els continents més afectats (amb 1,1 milions de morts i 828.000, respectivament).