L'informe per a la Comissió d'Assumptes Jurídics del Parlament Europeu (PE) recomanarà la setmana vinent aixecar la immunitat parlamentària dels eurodiputats de JxCat, Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí, en el procés del suplicatori sol·licitat per la Justícia espanyola al començament de 2020.

Segons van confirmar fonts parlamentàries, aquesta és la proposta que recolliran els informes sobre la immunitat dels tres eurodiputats, que es presentaran per primera vegada dilluns que ve davant la Comissió d'Assumptes Jurídics i es votaran dimarts en aquesta mateixa instància.

D'acord amb les fonts, l'informe assenyala que els fets pels quals Puigdemont, Comín i Ponsatí són processats van tenir lloc abans que es convertissin en eurodiputats i que no estan vinculades al seu exercici com a membres del Parlament Europeu, condicions necessàries perquè la Eutocámara denegui una petició de l'aixecament d'immunitat. La normativa dels suplicatoris preveu que només puguin ser rebutjats si la comissió d'Assumptes Jurídics determina que el país d'origen (en aquest cas, Espanya) els està processant per opinions o vots emesos com a eurodiputats o si la finalitat real del judici és soscavar la seva activitat política o la de l'Eurocambra.

Aquests casos es debatran el dilluns 22 de febrer per la comissió d'Assumptes Jurídics, amb la presentació de l'informe, elaborat pel conservador búlgar Angel Dzhambazki, i la votació es preveu per al dimarts 23 a la tarda.

De complir-se el calendari, la votació en el ple ha de produir-se en la sessió següent, que correspondria a la que tindrà lloc del 8 a l'11 de març a Brussel·les. D'aprovar-se la proposta per a l'aixecament d'immunitat, avançada pel diari ABC, podria prosseguir a Bèlgica la revisió de l'ordre europea d'arrest per a Puigdemont.

Puigdemont presentarà una queixa al president del Parlament Europeu David Sassoli per la filtració de l'informe. Fonts de la defensa de Puigdemont confirmen a l'ACN que denunciaran el que consideren un «trencament de la confidencialitat» del procediment del suplicatori.

La filtració ha generat malestar al Parlament Europeu. «No és manera de fer les coses», lamenten fonts parlamentàries, que recorden la confidencialitat del procediment que permet aixecar la immunitat als eurodiputats si el ple de la cambra hi dona el vistiplau. Per la seva banda, el president del Comitè d'Afers Jurídics, l'eurodiputat de Ciutadans Adrián Vazquez va avisar que saltar-se la confidencialitat «pot suposar l'obertura d'un procediment sancionador a qui l'hagi realitzat».

«Em continua sorprenent que hi hagi persones que segueixin sense entendre que això no és un joc amb el qual treure avantatge polític», defensa Vázquez. De totes maneres, des de Cs veuen difícil que Vázquez pugui investigar la filtració. Fonts parlamentàries avancen que Sassoli no té marge de maniobra per actuar perquè és «un procediment autònom». L'equip legal de Junts ja ha amenaçat diversos cops d'impugnar els tribunals de la UE un eventual aixecament de la immunitat de Puigdemont per «errors formals» en el procediment.

La cap de files de JxCat, Laura Borràs, es va reunir ahir a Waterloo amb Carles Puigdemont. Hi van abordat l'estratègia negociadora de Junts, que espera reunir-se amb ERC els propers dies. Borràs i Puigdemont van remarcar la «importància» que l'independentisme superés el 51% de vots el 14-F, i consideren que el resultat afavorirà la creació d'un govern independentista que apliqui el mandat electoral. A la foto, en una reunió el desembre.