La primera dosi de la vacuna covid-19 de Pfizer Inc té una eficàcia del 85%, segons va descobrir un estudi de treballadors de la salut en un hospital israelià, cosa que podria avivar un debat sobre el programa recomanat de dues dosis mentre els governs intenten estirar els subministraments.

Les descobertes del Centre Mèdic Sheba es comparen amb una eficàcia general del voltant del 95% en un règim de dues dosis amb 21 dies de diferència per a la injecció desenvolupada amb BioNTech d’Alemanya. L’estudi de Sheba, que es publicarà a la revista mèdica ‘The Lancet’, es produeix l’endemà que investigadors canadencs suggerissin que es retardés la segona dosi de Pfizer atès l’alt nivell de protecció de la primera injecció per augmentar la quantitat de persones que es vacunen.

La seva recerca va mostrar una eficàcia del 92,6% després de la primera dosi, segons una anàlisi dels documents presentats pel fabricant de medicaments dels seus assajos en humans en etapa tardana a l’Administració d’Aliments i Medicaments dels EUA al desembre.

La FDA va dir al desembre que les dades d’aquests assajos mostraven que la vacuna va començar a conferir certa protecció als receptors abans que rebessin la segona injecció, però que es necessitarien més dades per avaluar el potencial d’una injecció de dosi única.

Pfizer ha dit que els règims de dosificació alternatius de la vacuna encara no s’han avaluat i que la decisió recau en les autoritats sanitàries.

Sheba va dir que entre 7.214 empleats de l’hospital que van rebre la primera dosi al gener, hi va haver una reducció del 85% en la Covid-19 simptomàtica dels 15 a 28 dies posteriors. La reducció general d’infeccions, inclosos els casos asimptomàtics detectats mitjançant proves, va ser del 75%.

L’epidemiòleg de Sheba Gili Regev-Yochay va advertir que el grup estudiat a l’hospital eren «majoritàriament joves i saludables».

A diferència de l’assaig clínic de Pfizer, «no tenim gaires [treballadors] aquí de més de 65 anys», va dir als periodistes.

Però també va assenyalar que l’estudi de Sheba es va portar a terme durant un augment de les infeccions per Covid-19 a Israel, que va inundar els hospitals amb nous casos.

Pfizer es va negar a comentar res sobre les dades i va dir en un comunicat que estava fent la seva pròpia anàlisi de «l’efectivitat de la vacuna al món real en diversos llocs del món, inclòs Israel». Espera utilitzar dades israelianes per analitzar el potencial de la vacuna per protegir contra la Covid-19 que sorgeix de variants emergents, va dir la farmacèutica.