El Procicat va decidir ahir mantenir set dies més totes les restriccions fins ara vigents, entre elles les que limiten les obertures dels comerços, però sí que va aprovar certa flexibilització d'algunes mesures que afecten els més petits. Així, s'autoritzen les activitats extraescolars de tot tipus i l'esport escolar, i també les de lleure educatiu per a infants d'infantil i primària.

Escoles de música, dansa i esplais consultats ahir per Regió7 es mantenien a l'expectativa de l'ordre que finalment publiqui el DOGC i reclamaven que el retorn a l'activitat fos tant per als infants com per als adolescents.

Laura Bataller, de l'escola de dansa Olga Roig, es mostrava «contenta» perquè els més petits poden tornar, però «decebuda» pel fet que els adolescents no ho puguin fer, i encara més quan les escoles autoritzades per Educació no estan sotmeses a aquestes restriccions. Segons ella, «s'obliden dels joves una altra vegada», i remarca que la franja d'edat que queda fora de les classes presencials són edats en què molts es preparen proves per entrar en centres de renom i que es troben en una etapa en què «estan fent una tria de vida». També remarca que els centres com el seu són «espais segurs», i que mentre els joves són a les classes «no estan a fora al carrer on no hi ha control».

En un sentit similar s'expressa Julieta Soler, de l'escola de dansa que porta el seu nom, encara que puntualitza que, en el seu cas, va poder obrir fa 15 dies perquè estan fent els tràmits per ser una escola autoritzada. De totes formes, Soler assegura que «no s'entén gaire» que els adolescents no puguin fer classes en els centres no autoritzats i insisteix que es tracta «d'espais segurs, on ventilem les aules i entre classe i classe també les desinfectem». També contrasta «l'espai segur» que considera que són les aules de les escoles de dansa, teatre i música amb «els parcs o altres llocs on els infants i el jovent acaben enganxats i sense mesures de control».

Anna Soler, de l'Escola de Música l'Esclat, volia esperar a la publicació al DOGC de les mesures abans de fer valoracions, ja que, explicava, algunes informacions assenyalaven que potser es podria reprendre l'activitat per a totes les edats. En espera de l'ordre definitiva, assegurava que per a ells la divisió per edats «resulta poc pràctica». També recorda que fer classes en línia «resulta més dificultós i menys pràctic» que les presencials, a més d'afegir que un grup ha de tocar tot junt.

Per la seva banda, des de l'esplai Merlot es queixen del que consideren «un tracte discriminatori» respecte a l'esport. I es pregunten què han de fer davant d'aquesta diferenciació per edats: «Un jove de primer any pot venir i un de segon, no?». Afirmen també que les mesures per combatre el virus «no s'ajusten a la nostra realitat» perquè «no estan fetes pensant en l'educació en relleu, que només és un petit paràgraf a cada normativa que treuen».

A Catalunya, Fundesplai i la Federació Catalana de l'Esplai consideren que les activitats extraescolars i de lleure educatiu mai haurien d'haver estat tancades, ja que «compleixen un paper educador de primer nivell i són essencials per al creixement i desenvolupament dels infants i joves». Si bé la reobertura per als infants és una bona notícia per a ells, es mostren preocupats pel fet que segueixin tancades per als adolescents i joves, «un col·lectiu especialment vulnerable atès que està en un moment vital on és molt necessari recuperar l'activitat artística, esportiva i de lleure en general».