Les protestes contra el cop militar dut a terme per l'exèrcit a Birmània van acabar aquest dissabte amb la vida de com a mínim dos joves a Mandalay, la segona ciutat més gran del país, situada al nord. Els manifestants van sortir als carrers de Mandalay en suport dels treballadors de les drassanes, en vaga també pel cop d'estat, i dels que les noves autoritats volen forçar a anar a treballar. La primera de les víctimes és un jove que va rebre un tret al cap. La policia va utilitzar bales de gomes i gasos lacrimògens, però també munició de foc. En els vídeos que, malgrat les restriccions, han aconseguit penjar a les xarxes socials, els manifestants van mostrar el material que utilitza la policia i el mal que causa a la població birmana. Entre altres mètodes utilitzats per atacar els qui acudeixen a les protestes, els policies també van fer servir boles metàl·liques llançades amb potents tiradors.

La segona víctima mortal de la jornada és un altre jove que va ser disparat a l'estómac. Amb ell, ja són tres els manifestants morts des que van començar les protestes. Les defuncions van ser certificades pels serveis sanitaris de Mandalay, que van haver d'atendre, com a mínim, sis persones més amb ferides de bala.

Els incidents de Mandalay van coincidir amb els actes d'homenatge que s'han realitzat a Rangun, l'antiga capital del país, en honor de la primera víctima de les protestes, una jove de 20 anys, Mya Thwe Thwe Khine, que va morir la matinada del divendres després de passar 10 dies en estat crític a conseqüència dels trets.

La resposta internacional davant la deriva dictatorial de Birmània la va encapçalar primer els Estats Units, que va imposar sancions contra el general Min Aung Hlaing i altres nou membres de la cúpula militar. Després dels Estats Units, van anunciar mesures el Regne Unit i el Canadà, i la Unió Europea té previst estudiar, pròximament, diverses opcions com a resposta.